Свободно време

Остават ни 3 месеца да вършим добро доброволно

03.10.2011г. / 12 56ч.
Ивет Лолова
Остават ни 3 месеца да вършим добро доброволно

Добри дела могат да се вършат само доброволно, не насила, не по задължение. Европейският съюз обяви 2011 за година на Доброволчеството. Много евро пари са се стекли към различни граждански организации, които допълват и запълват нишите, празнините и недостигът на ресурс от страна на държавните учреждения и институции.

\n

Но има и кампании, които се организират от един човек или от шепа хора, сплотени от благородна кауза. В този случаи доброволците дават не само труда, но и парите си. Остава удовлетворението, че сме помогнали на някого в беда или сме дали шанс на една идея да стигне до публиката, да вдъхнови, окрили и възпита децата и младите хора в България.

Ако още не сте успели да свършите поне едно добро дело – остават ви 3 месеца да го направите до края на годината. А през 2012 ще вършим добрини, без някои да ни подсеща.

\n

Малцина заделят част от малкото си свободно време, за да се включат в благотворителна кауза. Даваме ви няколко идеи, макар че възможностите сигурно са стотици.

\n

1. Еко проект (почистване на близкия парк/планина, събиране боклуците и боядисване на пейката пред блока).
2. Посещение и игри в домовете за деца, лишени от родителски грижи.
3. Помощ в домакинството или просто приятелска компания на възрастния ви съсед, компютърни уроци за пенсионери – ваши съседи и познати.
4. Дайте гласност на инициативата на LudiMladi.bg "Имате ли ненужен, работещ компютър – предайте нататък".
5. Включване в някоя от кампаниите на социалните центрове във вашия град. В София има 2 социални центъра – „Хаспел“ и „Аделанте“.
6. Работа към някоя от многобройните фондации, граждански сдружения, БКЧ и др.
7. Запишете се при класния ръководител на детето ви – за помощ при извънкласни екскурзии, посещения на музеи, спортни и други празници; за лекции в час на класа по теми, свързани с професията ви.
8. Станете част от училищното настоятелство.
9. Дарете книги на училищната или читалищната библиотека.

\n

Ще се радваме да споделите вашия опит в благотворителните каузи.

\n

Прочетете още:

\n

\n


Коментирай