Мода

Винтидж не е масова мода

15.10.2011г. / 17 36ч.
Ивет Лолова
Винтидж не е масова мода

Винтидж модата не са просто дрехи втора употреба. Това са дрехи и мебели в ретро стил, идващи от 20-те до 80-те години на XX век. Съществуват няколко течения във винтидж стила: изкуствено състарени вещи, вещи и дрехи, създадени по старинни технологии с ретродизайн и частичен винтидж, при който в нови вещи частично се използват елементи на ретродизайна.

\n

Повече за винтидж модата разказват Пламена Каралийска – дизайнер на аксесоари и воалетки, шапчици, цветя и корсети и Илка Пейчева – дизайнер и стилист на различни събития в стил винтидж. На снимките (№1) Пламена е облечена в карирана червено-черна рокля в стилистиката на 60-те години, а Илка (№ 2) – в раирана червено-бяла рокля като през 50-те.

\n

С какво се отличава винтидж стила?
Пламена: Това е възродената мода от 20 до 80-те години на XX век, която е много-много модерна напоследък. Възражда красивата естетика на отминалите години.

\n

По-женствена ли е винтидж модата от съвременната?
Илка: Зависи кои години си изберете. Например 50-60-те години са времето на разкроените поли, чарът на една истинска жена с воалетки, високи, но дебели токчета, чорапи с ръб. А 70-80-те са годините на рокендрола и унисекса. Така че зависи как човек се чувства.
Пламена: Дори в 70-те години, които наричаме „фатален кич“ облеклата са доста по-женствени от днешните. Да си облечен винтидж винаги е женствено.

\n

Срещате ли по улиците момичета, които са облечени в такъв стил?
Илка: Определено има. Повече винтидж хора могат да се намерят на партитата на „групите Дъ Смъглърс колектив“, и „Сантиментас суингълс“.
Пламена: Да, правят се специални партита със суинг музика или рокендрол, където дрескодът без да е задължително винтидж, постепенно се налага. Винтидж никога не е била масова мода.

\n

Ако си облечена във винтидж дрехи, трябва ли да си промениш и поведението?
Илка: Трябва да ти идва отвътре. Не може една дама да си сложи широка пола, токчета и чорапи с ръб и да се държи просташки.
Пламена: В онези години жената е била „наивна“ в хубавия смисъл на тази дума, това са щастливи години.

\n

Какво отличава дрехите втора употреба и винтидж модата?
Пламена: Епохата, от която идват. Винтидж дрехата може да бъде ушита по стар модел. Можем да говорим и за реално носени дрехи. Тази рокля идва точно от 1953 г., но не е носена. Въпреки това е стара, тоест в известен смисъл е втора употреба. А в магазините втора употреба има дрехи, които са купени преди 5 години.

\n

Кажете нещо за винтидж аксесоарите?
Пламена:20-те и 30-те години са най-богати на аксесоари.
Илка: И понеже аксесоарите ги няма по вторите употреби и не могат да се намерят лесно, ги правим ние. Така винтидж хората имат възможността да съчетаят дреха от баба или майка с адекватен аксесоар: воалетки, малки шапки, цветя, панделки, всякакви украшения за коса – на гребенче или със щипка – с камъни, пера, обици, гердани, красиви гривни и др.
Пламена: Да, дори много семпла рокля с подходящ аксесоар може да те изстреля директно в някоя далечна епоха.

\n

Какво бихте пожелали на българките?
Пламена: Да бъдат по-женствени, не е задължително да се увличат по винтидж модата. Да не забравят, че са жени, колкото и да са еманципирани.
Илка: Да не се страхуват да бъдат елегантни дами, дори и в забързана прашна София винаги има място за красота и женственост, само проявете малко повече смелост.

\n

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Ивет ( преди 11 години )
Винтидж е да се облечеш в стила на 20-те, 30-те, 40-те, 50-те, 60-те, 70-те или 80-те години на ХХ век. Или да си обзаведеш дома с мебели от тези години - може да използваш само някои мебели, или някои детайли в облеклото/аксесоари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Аз това "винтиж" много не го разбрах какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар