Бременност

Да каним ли бабите да помагат след раждането

26.10.2011г. / 14 00ч.
Аз жената
Да каним ли бабите да помагат след раждането

Отговаряме на читателски въпрос:
„Ще имаме ли нужда от баба първите дни у дома с бебето или ще можем с таткото да се справим сами?“

В България има силна традиция за това, че бабите, т. е. родителите на младите майка и татко, трябва да присъстват плътно в живота веднага след раждането, да измият бебето и да го къпят в първите седмици. Истината е, че все повече млади успяват да се справят успешно с не толкова сложната задача сами да изкъпят бебето за първи път и после да го правят всяка вечер, ами и да се справят с всичко.

Баба ще е нужна ако искате да излезете, за да напазарувате, и се притеснявате, че навън е прекалено топло или прекалено студено, за да взимате бебето с вас. Ако искате да отидете с половинката си на кино или театър, също е добра идея да повикате бабата.

Но, като цяло, ще се справяте успешно и сами. Няма нищо страшно в отглеждането на едно бебе и всеки родител трябва да може да се справи.
Кураж!

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Gini ( преди 11 години )
Действително такава е българската традиция. Лично аз не смятам, че бабата има място в дома на семейство с новородено бебе- седмица, месец или колкото и да е време след изписването на мама и бебе. Покрай грижите за бебето- бабата просто няма как да съдейства. Ако бебето се кърми на 2ч или 3ч- цитата ви от статията с кино и театър просто е неприложим. За чистенето и готвенето- смятам, че веднъж седмично и родителите могат да се справят с това. Така че, колкото и да се опитвам, откровено казано, не виждам как, кога и с какво могат да помагат възрастни жени, грижили се за бебета преди повече от 30г. време... Щастлива съм, че със съпруга ми бяхме единодушни по въпроса още преди раждането, че отглеждането на бебето в началото не е чак такава голяма мъка и баби не са ни необходими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Milo ( преди 11 години )
OO az sam tvardo DA Babite pomagat mnogo parvite dve tri sedmisi kazvam go ot opit...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
също с опит ( преди 11 години )
Ако бабата е млада и разбрана, да, но иначе и сами можете да се справите. Аз отлично се справям почти сама,само таткото ми помага, когато може. Но понякога ми липсва бабата да мога да изляза, да свърша нещо спокойно, без да ти е заета едната ръка или в моя случай да ме дърпа постоянно на някъде, а аз примерно да искам да пазаря. Това е. Можете и сами, но не "пъдете" бабата окончателно, нека помага, ако иска и пак казвам, само, ако е млада и разбрана:) Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
майка с опит ( преди 11 години )
И да, и не. Бабата може да помогне, но преди да дойдете с бебето - да изчисти, подреди, СГОТВИ ядене за майката и бащата, да ви посрещне с бебето и след малко да си тръгне. Единственото от което имате нужда сега е да ви е спокойно на главата и да поспите заедно с бебето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар