Цени на кратки удоволствия с дълготраен ефект

27.10.2011г. / 16 37ч.
Надежда Маринова
Цени на кратки удоволствия с дълготраен ефект

\n

В днешната ни рубрика Петъчен пазар ще пазаруваме удоволствия.

\n

Животът би бил твърде скучен и тежък, ако се състоеше само от работа. Затова са измислени удоволствията. С тях се развличаме, почиваме, отстресираме, даваме храна на тялото, ума и душата си. Едва ли учените могат да изчислят колко е здравословната доза удоволствия за една седмица. Това разбира се е относително, но сигурно минимумът би бил 1-2 приятни преживявания през работните дни и още толкова през почивните.

Удоволствията може да продължат от няколко минути до 1-2-3 часа, но всички си струват.

\n

Безплатните удоволствия: секс, разходка, следобедна дрямка, медитация, разходка в парка, джогинг, каране на колело в парка, фитнес-уреди на открито в парка, книга назаем от приятел.

\n

Заглеждайте се в афишите и следете обзорната петъчна статия на Az-jenata.bg и рубриката Свободно време, където ще откриете безплатни прожекции на филми, здравни лекции, промоционални занимания на йога, пилатес и други спортни занимания, литературни четения, поетични кафенета, изложби, велосъстезания, туристически походи, фестивали, работилници и хепънинги по случай различни празници. Проверявайте социалните центрове – те често провеждат дискусии, представяния на книги и филми с вход свободен.

\n

Платените удоволствия са доста повече, цените са различни – така че всеки да намери своето.

  • Саксия с цъфнали цветя – 2.50 – 15 лв.
  • Книга – 15 и 20 лв.
  • Филм – 7 и 12 лв.
  • Театър – 10 и 20 лв.
  • Подстригване – 12 – 35 лв. в луксозните фризьорски салони
  • Фитнес, гимнастика – йога, пилатес, аеробика, тае-бо, танци – 8-10-12-14 лв. – цените са различни, ако вземете месечна карта излиза по-евтино.
  • Храна – един сравнително евтин начин да си доставим удоволствие, като нахраним едновременно тялото и душата с парче изкусителна торта, чаша вино или купичка домашен сладолед.
  • Шопинг – обаче умен, премерен, да не прекрачите финансовия си лимит, че от него после да ви заболи главата.
  • Хоби – бродиране, плетене, фотография, кулинарно изкуство и др. Влагат се известни средства, но заниманието е продължително, перспективно, обогатяващо ума или сръчността.
  • Екскурзия – до близо и далеч

Знаем, че някои неща в живота са безценни, дори да се налага да платим за тях, възприемаме това като дългосрочна инвестиция за нашето физическо и психично здраве, образование, щастие. Така че не забравяйте вашите седмични удоволствия – планирайте ги, търсете ги съзнателно. Иначе лесно може да потънете в течението на всекидневната рутина и бързобежната скорост на живеене без радост и усмивка, което като нищо ще ви докара изтощение, грип, безсъние или депресия.

\n

А, и да не забравяме, че най-голямото удоволствие и удовлетворение е, когато доставим удоволствие не само на себе си, но и на близки и непознати хора с доброволчество в името на благородна кауза.

\n

Снимка някъде в Бразилия – за Az-jenata.bg от Stardust

\n

Прочетете още:

Коментирай