Козметика и грим

Гримът каджал пази от зли очи

28.10.2011г. / 15 07ч.
Ивет Лолова
Гримът каджал пази от зли очи

Мистичната красота на индийките е сбор от множество елементи – изкусително гримирани очи с каджал, блестящата коса, чистата мургава кожа, махенди, бижута, яркоцветното сари.

\n

Гримът каджал придава ефектът на големите черни очи с толкова дълбок и изразителен поглед, че поетите го наричат „безкраен като океана“. Той е абсолютно задължителен за индийската жена, която може и да няма друг грим на лицето си, но винаги е с подчертани очи.

Повече за това разказва Стела Христова – педагог, която от години изучава културата на Индия.

Състав
Индийската култура е свързана и с Аюрведа – науката за здравето и баланса. Според Аюрведа козметиката трябва да бъде щадяща и подхранваща, благоприятстваща здравето ни. Каджалът се добива след изсушаването и смесването на няколко специфични Аюрведа съставки до формирането на плътна тъмна твърда смес. Съставките могат да бъдат: краве масло – гхи, кокосово и/или розово масло, сребърни сажди, други етерични масла, камфор. Камфорът има охлаждащо въздействие. Тъй като в Индия е много топло, когато жената нарисува очите си, този грим ги охлажда. Същевременно ги предпазва от замърсявания, подхранва кожата около очите и помага против малките бръчици.

Техника на гримиране
Каджалът се поставя с плътна дебела линия върху горния и долния клепач, така че да придаде по-изразителен поглед и по-добре изваяна бадемовидна форма на очите.

Символика
Във всички култури е позната истината, че очите са прозорец към нашата душа. Езотеричният смисъл на каджал е в предпазването от зли очи, уроки, духове, негативни влияния. Много често, гледайки се един друг и разговаряйки, ние си предаваме енергия. С грима каджал жената се защитава от негативна енергия. Дори бебетата и малките деца в Индия ги рисуват обилно с такъв грим – със същата цел, с каквато ние връзваме на ръцете им синьо мънисто или червен конец.

Вижте фотопоглед – Българки засияват с индийска красота

Прочетете още:

Коментирай