За дома

Всичко в шкафа и килера – тук го няма, там го няма

07.11.2011г. / 10 18ч.
Вергиния Генова
Всичко в шкафа и килера – тук го няма, там го няма

Хаосът е тежък битовизъм. Още по-трудно е да се справим с него, когато нямаме достатъчно пространство.
Децата израстват дрешките и надрастват играчките си, но родителите им не. Трудно мама ще се раздели с любимите си бижута или пък татко с колекцията си от джаджи.

Колкото повече живеем, толкова повече вещи ни обграждат. Подреждаме ги в шкафчета, рафтове, кутии, гардероби, скринове и когато ни потрябват не можем да ги намерим.
А сме сигурни, че нещото сме го купували, прибрали и си знаем, че ни е именно за такъв случай. Примерно дъждобрана.
Ако нямаме специално място за дъждобрани, което да не променяме с години, а сме го прибрали точно някъде, вероятността, че когато завали дъжд и ни потрябва ще го намерим е много малка.
Случвало ли ви се е да намирате неща, когато не ви трябват изобщо, а когато са ви жизнено необходими изчезват като в черни дупки. А иначе сте прибран човек и всичко някъде е грижливо подредено.

Препоръката в такива случаи е хвърляйте и подарявайте, рециклирайте и претворявайте.

Да, но като привърженик на тази идея ще ви кажа, че пак е проблем. Виждате една стара чанта и си казвате – страхотна кожа, мога да направя невероятни бижута или моливници – подаръци за Коледа, да, но в момента нямате време да се заемете с това. Значи този страхотен материал трябва да го приберете някъде за целта.
След което намирате нещо друго интересно, което евентуално може да ви послужи, изкушавате се да си купите кутийка със снежинки, опаковачни хартии или пък панделки и така малко по малко се затрупвате.

Може би и други майки събират рулата от тоалетна хартия и кутийките от пасти за зъби, защото не знаеш кога ще ти поискат материал за замъци, например. В крайна сметка замъци се строят по всяко време на годината!
Украсата в банята дълго време представляваше колекция от рула и в един момент изчезнаха, защото бяха претворени в Хелоуински духове. Е, така изчезват нещата. Да, но ако ги нямаш – трябва да тичаш до магазина, за да купуваш нещо си там, което да върши същата еднократна работа. Да не говорим, че за някои хора тичането до конкретен магазин може да отнеме и половин или един ден.

Напразно усилие на любовта, излишък и на време и на пари.

А ако си имаш гардероб за джунджурии, постоянно ще имаш материал за всякакви детски приумици – развиват и въображението и уменията на децата. Спасяват положението и не изнервят обстановката. Но е важно всички тези места да си имат място – хем невидимо, хем бързооткриваемо.

Да не зачекваме пък темата, когато тези безполезни материали се превърнат в произведение на изкуството и скъп подарък от малките творци – колкото повече творци имаме у дома, толкова повече място ни е необходимо.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време