Здраве и красота

Знаем ли всичко за СПА?

21.01.2012г. / 13 05ч.
Вергиния Генова
Знаем ли всичко за СПА?

СПА-хотел, СПА-екскурзия, СПА-процедури, СПА-терапии, СПА-меню, СПА-педикюр... отвсякъде като някаква магия за здраве и красота ни примамва тази абревиатура СПА. Ако се направи изследване за възможните начини на използване на абревиатурата СПА със сигурност ще се получи много интересно и любопитно четиво.

Всъщност СПА не звучи дори красиво, но пък изпълва дамите с мечти. Къде-къде по-шик е да подариш СПА-процедура, отколкото крем за тяло. Ако мъжът наистина те обича, за Коледа или св. Валентин ще ти подари уикенд в СПА-хотел с всякакви глезотийки. Като цяло думата СПА започва да е натоварена с много очаквания, да й се възлагат големи надежди и да е предмет на трепети, вълнения и финансови разчети. Може спокойно някой да си напише научен труд за битуването на абревиатурата СПА в съвременния живот.

Всъщност СПА е съкращение от (sanus per aqua) в превод здраве чрез вода.
Лечебните и релаксиращи процедури с морска или минерална вода са известни още от римско време. И тогава, както и сега – термите не са били за всеки – това са били места за социални и бизнес срещи на патрициите. Политически ходове, сделки, че дори и убийства са били замисляни, че и извършвани там.
Желанието да се поглезиш и да се почувстваш по-добре не е умряло с древния Рим, традицията продължава и до днес, с тази разлика, че сега и не толкова богатите могат да си позволят поне веднъж да отидат на някаква СПА-процедура, за да видят що за съкращение е това.
СПА-центровете са за здрави хора, които искат да останат здрави и имат възможност да се погрижат за това. Там е място за почивка и възстановяване от стреса. Не случайно китайските, тайландските и японските масажи са част от репертоара от релаксиращи магии.

СПА-центровете предлагат всевъзможни възстановяващи и разкрасителни процедури, включват всевъзможни ароматни масла, билкови екстракти, соли и прочее тайни съставки, на които можете да се наслаждавате с часове и с дни. Да не говорим за дългото меню от шоколадови, ягодови и какви ли не масажи и процедури, на които може да се насладите. Парната баня, сауната и басейнът са най-обикновените благини в СПА-центровете. СПА-подводна гимнастика, СПА-аеробика в минерален басейн, всичко, което е свързано с вода е СПА.
След един такъв ден няма как да не се почувстваш прероден, без проблеми и без черни мисли. Въпросът е да можеш да си го позволиш финансово и времево. Затова да пожелаем на дамите мечтите им за СПА да се реализират и да имат време да се погрижат за красотата и здравето си навреме. А това е много важно. Защото, ако пропуснем времето за СПА докато сме здрави, ставаме клиенти на балнеологичните центрове, където лекуват болните.

Прочетете още:

Коментирай