Меню

Змийска пита

2 март 2012 | 14:45 | Аз жената
5 от 12 гласа
Добави в любими
1 кг брашно
1 кубче мая
200 г прясно мляко
1 к. ч. олио
2 яйца
различни семена – мак, сусам, слънчоглед, лен и др.
зрънца черен пипер или бахар за очи на змията
сол
захар

Продукти
Приготвяне

Змиите и гущерите са традиционни образи във фолклора. Срещат се в песни, поверия и разбира се в обичаите за различни празници. Пролетта чука на вратата и змиите и гущерите излизат от дупките си. За да ги омилостивим на празника Сирни Заговезни се прави пита във формата на завита змия. Рецептата е съвсем лесна, но изглежда ефектно, така че можете да смаете с уменията си семейството и гостите без да чакате специален повод за това.

Приготвяне:
Маята се размива в хладкото мляко с малко захар (1-2 щипки), брашното се пресява и се оформя кладенче. В него се замесва млякото с маята, сол и захар на вкус, едното яйце и олиото. Меси се първо на топка, после полека се разтегля до продълговата форма на змия като частта, която ще е главата оформяте по-едра и заострена там, където е устата на змията. Завива се като спирала и се оставя да втаса. С върха на ножа се правят резки като мрежа по тялото на змията. Маже се с жълтъка от второто яйце. За очи можете да сложите по 3 зрънца черен пипер или по 1 зрънце бахар. По тялото поръсете различни семена – мак, сусам, слънчоглед, лен и др. – те ще оформят шарката на змията. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна първо горе, после долу. След като е готова „змията“, направете раздвоен език от лентичка морков, обелка от краставица или каквото имате под ръка. Все пак змията е страшна и трябва да съска. С върха на ножа направете дупка и пъхнете езика.
Снимка: Донка Едрева

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай