Бременност

Как да се храни бременната жена

11.03.2012г. / 12 35ч.
Мария Дуковска
Как да се храни бременната жена

По време на бременността си повечето жени са в дилемата какво им е позволено да ядат и какво не. Най-честите въпроси са от кои храни ще напълнея повече и кои храни ще ми набавят необходимите количества протеини, калций, желязо, магнезий?

Вижте кои храни е препоръчително да избягвате и кои са задължителни за пълноценна бременност:

Напитките: вода, айран, чай (но без черен или много силни видове), кафе (един път дневно), фрешовете са позволените течности.

Алкохол (ако дори ви минава през главата) е забранен. Много жени си позволяват по чаша червено вино например, оправдавайки се, че е полезно за хемоглобина, но моята препоръка е да се консултирате с наблюдаващия ви лекар, преди да консумирате какъвто и да е алкохол. Все пак 9 месеца не е толкова дълъг период, имайки се предвид, че всички ваши действия обуславят развитието на най-важното същество в живота ви – вашето бебе!

Храни: зеленчуци, плодове, месо, млечни продукти са основните храни за здравословно меню. Храните, с които трябва да внимавате са рибните продукти заради нашумелите случаи на открит живак в риби. За всеки случай избягвайте да консумирате океански риби и риба тон.

Внимавайте с тестените храни, които не са много полезни, а и ще ви помогнат да натрупате излишни килограми, които после да се чудите как да сваляте. Същото важи за сладките храни и шоколада, който превъзбужда нервната ви система и влияе на бебето ви.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай