Бременност

Витамин A – важен за бременността

30.03.2012г. / 13 23ч.
Вергиния Генова
Витамин A – важен за бременността

Излишно е да казвам, че всички витамини и минерали е необходимо да са в достатъчно количество, не само по време на бременността.

Но тук е мястото да уточним, че е важно всичко да е в нормата, особено по време на бременността, защото тогава сме отговорни и за още някой.

Витамин A играе важна роля за ембрионалното развитие, освен това след раждане помага за възстановяване на тъканите и за борбата с инфекциите, като например кандида албиканс, която може да се развие във влагалището.
Необходимата дневна доза витамин A по време на бременността е между 1500 IU – 2500 IU

Може да си я набавите с:
Плодове – жълти на цвят, например портокали, кайсии, а също така шипки, сливи, касис.

Зеленчуци – листни зеленчуци, като спанак, магданоз, броколи, салати, зелен лук, тиквички и разбира се моркови, домати, червени чушки.

Млечни произведения – прясно мляко, масло.

Месочерен дроб.

Яйца – жълтък.

Зърнени културиовесени ядки.

Ако се храните умерено и разнообразно, няма да имате недостиг от витамин A, но това, което трябва да съблюдавате е и да не прекалявате, защото приемането на повече от необходимото количество на витамин A може да доведе до фатални последици като вродени дефекти на бебето, аномалии в развитието и спонтанен аборт.

Хипервитаминозата с витамин A е опасна за всеки човек, защото води до увреждане на черния дроб, костите, централната нервна система.
Затова, когато решите да забременявате или непосредствено след това веднага се консултирайте с лекар, за да може да регулирате нивото на витамин A в организма си по време на бременността, както и по време на кърменето на новороденото.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай