Козметика и грим

Много суха кожа – грижи и козметика

03.04.2012г. / 10 07ч.
Надежда Маринова
Много суха кожа – грижи и козметика

Често за сухата кожа обвиняваме зимата, студеното време и сухия въздух в стаята, но когато състоянието й продължи и през пролетта – тогава вече трябва да се информираме за правилните грижи и козметика за нея.

За сухата кожа значение има възрастта на жената, храненето, състоянието на централната нервна система. Когато тези фактори не са в баланс, кожата може да стане вяла и нееластична, да се образуват повече бръчки и дори да се появи алергия към слънцето. Следователно сухата кожа може да я разглеждаме и като чувствителна.

Ако кожата ни винаги е суха, тя може да влоши състоянието си при вятър, силно слънце, продължително стоене край готварската печка или на плажа и честите бани в морска вода. Най-видима е сухата кожа на бузите и около устните.

Как да се грижим за много сухата кожа? Ето няколко напътствия, които ако не проработят, е нужно да потърсите професионална помощ от дерматолог.

Миене – почиствайте кожата си с козметика за вашия тип – с нежна пяна, но не и със силен ексфолиант.

Парни бани – често парната баня допълнително изсушава кожата. По-подходящ вариант е редуване на билкови и маслени компреси с лайка, розмарин, липа, сусамово олио, зехтин.

Маски – почистваща маска с глина използвайте веднъж на 10 дни. Наблегнете на хидратиращите и подхранващите маски.

Декоративна козметика – не прилагайте козметика, в чийто състав има спирт, избелващи кремове и тежка пудра.

Опитайте се да пиете много вода, за да хидратирате организма си отвътре – около 2 л на ден. Отделно от това яжте сурови плодове и зеленчуци, които също имат хидратиращо действие.

Специалистите препоръчват при бялата козметика да се стараем да използваме лосион, крем и маска от една и съща марка, за да може ефектът върху кожата ни да е най-добър. При декоративната козметика вече може да си позволим съчетаването на спирала, сенки, червило, пудра и руж от различни серии, но пак да се съобразим по възможност да са за чувствителна кожа.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай