Семейство

Сутрешна гимнастика в детските градини – заглъхнало ехо от социализма

06.04.2012г. / 15 15ч.
Ивет Лолова
Сутрешна гимнастика в детските градини – заглъхнало ехо от социализма

Сутрешната гимнастика е здраве и на това учехме децата още от детската градина“ – това ми сподели Зита Жечева, сега пенсионерка, дългогодишна детска учителка в София.

„Децата са ни добри, родителите не ги възпитават правилно – от незнание или липса на време. Затова подкрепям организирането на училища за родители, където мама и татко получават важни педагогически съвети.“ – убедена е тя.

Сутрин събирали децата в двора на детската градина и под звуците на подходяща музика играли 15 минути ведрина. Тази толкова полезна част от програмата на градините останала в социализма като ненужен елемент.

Сега здравословните занимания със спорт са оставени на грижата на родителите и то само, ако имат време или средства, с които да водят децата и да платят тренировките, които се организират от клубове и спортни зали.

Зита Жечева ми разказа още, че когато се е пенсионирала е започнала да помага активно в отглеждането на внуците и правнуците. По пътя към детската ясла и градината и после обратно към къщи времето трябва да се използва пълноценно за разговор с детето. Можете да си говорите за всичко – за природата, приятелите, наближаващ празник, какво ще правите през уикенда и др. Така неусетно малчуганите ще обогатяват знанията си за света, обществото и природата.

Не бива родителите да прехвърлят отговорността за възпитанието и обучението на децата си върху яслата, детската градина и училището, а трябва да бъдат пълноценни участници в него.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай