Алергиите са не само често срещано явление днес, предвид замърсената околна среда, но и понякога могат да имат тежки последици. Като започнем от неприятен обрив и сърбеж и се стигне до затруднено дишане и дори задушаване.
Храните, които консумираме днес, трудно могат да се нарекат екологично чисти, дори и ако отпуснем въображението си. Повечето от тях са обработвани с различни химикали, за да се развият по-бързо и да стигнат до крайния потребител. Но кои са най-опасните хранителни продукти, за които трябва внимателно да следим:
1. Сусам
Може и да се учудите, но сусамът се води за силно алергенен продукт. Честата му консумация може да доведе до неприятни последици, затова ограничете приема му.
2. Зелени салати
Особено в пролетния сезон, най-често срещаната храна на трапезата ни е салатата. Зелена салата, марули, айсберг са прекрасни храни, но ако се отглеждаха без инвазивни методи. Днешните производители, за съжаление, търсят огромни печалби и не се притесняват да използват химикали и нитрати, за да обработват храните.
Съвет: избирайте салати с по-дребни листа. Тези, които са с огромни листа, най-често са сериозно обработвани.
На малки деца не е никак препоръчително да се дават зелени салати, тъй като високите нива на нитрати могат да причинят силен алергенен шок.
3. Прясно мляко
Прясното краве мляко е сред най-алергенните храни изобщо. Голям е рискът за алергии, особено при децата. Затова и педиатрите забраняват захранването на деца с чисто прясно мляко, поне до навършване на 1.5 година.
4. Яйца
Прекалената консумация на яйца може да бъде много опасна, затова ограничете приема им до 2-3 яйца на седмица.
Снимка: Reuters
Прочетете още: