Майчинство

С предизвикано раждане умират по-малко бебета

23.05.2012г. / 14 59ч.
Аз жената
С предизвикано раждане умират по-малко бебета

Към предизвиканото раждане се отнасяме скептично, но понякога то е по-малкото зло, защото ако е след 37-ата седмица намалява перинаталната смъртност (смърт преди, по време на или след раждане), твърди публикувано в Британския медицински журнал изследване, цитирано от ScienceDaily.

Индуцирането на термин след 37-ата седмица намалява и рисковете от усложнения особено когато майките имат здравословни проблеми като високо кръвно налягане. Предизвиканото раждане обаче увеличава риска от необходимост за специализирана грижа за бебето.

Това е първото сравнително изследване за установяване на ползите и рисковете при този подход. Екип от учени от Шотландия сравнили данните за перинатална смъртност с родилните усложнения при индуцирани раждания по избор. Учените анализирали данни за над 1,2 милиона жени с единични бременности, които са родили след 37-ата седмица, между 1981 г. и 2007 г.

Така те установили, че при предизвикваните раждания по избор, смъртността е по-ниска отколкото при естественото раждане, а необходимостта от Цезарово сечение не се е увеличила. Например в групата на индуцираните раждания по време на 40-ата седмица е имало 37 смъртни случая на 44 764 раждания (0,08%). В групата на естествените раждания е имало 627 смъртни случая от 350 643 раждания (0,18%).

От друга страна обаче индуцираните раждания водят до повишена необходимост от специализирана грижа за бебетата повече отколкото при естествените раждания – 8% спрямо 7,3%.

Това означава, че на всеки 1040 предизвикани раждания се предотвратява смърт на едно новородено, но седем бебета повече ще имат нужда от специализирана грижа след раждането, обобщават авторите на изследването, цитирани от Dnevnik.bg.

Според учените има вероятност друг фактор, който не е бил включен в изследването, да влияе на резултатите, но показва, че „индуцираното раждане има потенциала да намали перинаталната смъртност в развитите страни, без да се налага оперативно изваждане на плода“.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай