Бременност

Доводи "за" естественото раждане

23.03.2012г. / 17 40ч.
Ивет Лолова
Доводи "за" естественото раждане

Природата подготвя организма на жената към естественото физиологично раждане по много начини. Например кръвосъсирването на бременната жена става по-бързо когато наближава периодът на раждане и по такъв начин осигурява при нормално физиологично раждане да няма голяма кръвозагуба и да има лесно възстановяване на родовите травми.

От стотици хиляди години еволюция на човешкия вид това е адаптирано към един много важен процес на възпроизводство. Ако започнем да избираме алтернативни начини, да избираме срока – кога трябва да се роди детето, неминуемо нарушаваме този естествен баланс, защото организмът на бременната жена не е подготвен за такъв алтернативен ход. Затова възможните усложнения след секцио могат да са по-големи, отколкото след нормално физиологично раждане.

Аз съм „за“ нормалното раждане, а секцио е редно да се обсъжда, само когато има медицински показания, за да се запази животът на бебето и здравето на майката.

Материалът е част от интервюто на доц. Савов – началник на Националната генетична лаборатория в СБАЛАГ „Майчин дом“ – София.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай