Здраве и красота

Правила за здравословен сън

16.07.2012г. / 22 34ч.
Снежана Проданова
Правила за здравословен сън

Лягате си навреме, наспивате се добре, но се събуждате уморени и отпаднали. Вероятно сте пропуснали някои подробности, свързани със здравословния сън. А те не са малко.

Говоренето по телефона преди лягане, според проучване, пречи на наспиването. Дръжте телефона по-далеч от себе си, защото сте изложени на слабо, но постоянно облъчване от електромагнитни вълни. Още повече, че ако се събудите през нощта, ще ви се прииска да видите колко е часът, а това ще ви смути и ще попречи психически за оставащото време сън.

Условията на сън са много важни. Не спете с тесни дрехи и в топла стая, температура над 20 градуса не изпраща правилният сигнал за заспиване до мозъка.

Кафе, цигари, алкохол – врагове на съня. Старайте се да изпушвате последната си цигара 4 часа преди сън, а заради дълготрайния ефект от кофеина, последната чаша кафе трябва да бъде изпита не по-малко от 8 часа преди лягане. Някои хора смятат, че алкохолът действа добре като приспивателно. Истината е, че докато не се усвои от организма, няма да ви остави да спите спокойно.

А за да сте красиви, когато се събудите, не си позволявайте да си лягате с грим. По този начин ще предотвратите запушването на порите, което води до петна и черни точки. Не пропускайте да си измиете зъбите и да ги почистите с конец. Така ще се отървете от излишно ходене при зъболекаря, ще предотвратите кариес, проблеми с венците и лош дъх.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай