Здраве и красота

3 мита за ацетилсалициловата киселина

02.08.2012г. / 13 08ч.
Аз жената
3 мита за ацетилсалициловата киселина

Ацетилсалициловата киселина е лекарство, което спада към производните на салициловата киселина и се използва за овладяване на болка, повишена температура, главоболие, зъбобол, болки в гърлото, болки в мускулите и ставите, болки в гърба, леки артритни болки.

Ацетилсалициловата киселина притежава обезболяващ ефект, понижава телесната температура и потиска тромбоцитната агрегация - слепването на тромбоцитите един към друг и образуването на тромби. Тя има противосъсирващо действие и се използва дългосрочно в ниски дози за предпазване от сърдечен удар и мозъчен инсулт.
 
Въпреки широкото й разпространение в ежедневието ни, все още има някои заблуди относно нейното действие. Ето и някои митове, свързани с този изключително известен медикамент:
 
Мит номер 1: Приемът на ниски дози ацетилсалицилова киселина не вреди на стомаха.

Напротив: Всеки трети пациент, който приема ниско дозирана ацетилсалицилова киселина се оплаква от проблеми със стомаха. Над 11 % от тях дори спират приема на нискодозирана ацетилсалицилова киселина поради стомашни проблеми.

Когато пациентите приемат дълго време таблетки нискодозирана ацетилсалицилова киселина, някои от тях (всеки пети) получават киселини, парене и болки в стомаха, които водят до дискомфорт. Една част от тези пациенти развиват язвена болест. Често язвата протича безсимптомно и в някои случаи може да завърши фатално.

Мит номер 2: Добре е да се приема ацетилсалицилова киселина под формата на ентеросолвентни таблетки.

Напротив: Дори и ентеросолвентните таблетки вредят на стомаха и водят до усложнения и проблеми от страна на горния гастроинтестинален тракт. Тези таблетки намаляват само директното дразнене на стомашно-чревния тракт. Ацетилсалициловата киселина оказва своето действие като потиска синтеза на простагландините, които отговарят за защитната бариера на стомаха. При продължителен прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина естествената стомашна защита е постоянно нарушена. Ето защо  видът на таблетката няма значение.

Мит номер 3: Може да прекратите приема на ниски дози ацетилсалицилова киселина, когато пожелаете.

Напротив: Спирането на терапията с ацетилсалициловата киселина не е безопасно и увеличава риска от сърдечносъдов или мозъчносъдов инцидент с около 40 %.

Лекарите съветват пациентите, които приемат ниски дози ацетилсалицилова киселина за кардиопротекция, да се информират относно риска от развитие на язва на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като той не е за подценяване. Доказано е, че при пациенти със сърдечносъдови или мозъчносъдови заболявания, които спрат внезапно терапията с ацетилсалицилова киселина, още на 8-10-ия ден рискът да получат инфаркт или инсулт нараства значително.

                          

Снимка: istockphoto

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота