Бременност

3 мита, които плашат бременните

03.08.2012г. / 09 10ч.
Мария Дуковска
3 мита, които плашат бременните

Често пъти бременните жени биват стряскани със страшни забрани, които не бива да прекрачват по време на 9-те месеца. Много от тях обаче са неверни и имат функцията само да сплашат бременната жена и да се чуди на кой да вярва.

Ето кои са най-разпространените митове за бременността:

1. Не се боядисвай, ще увредиш плода

Нали не вярвате, че в 21-и век, в ерата на научните открития, медицински пробиви и технологични върхове, не съществува безопасна за вашето бебе боя за коса? Има, разбира се, безамонячни бои и всякакви разкрасителни продукти, които ще ви помогнат да изглеждате красива и през тези невероятни 9 месеца.

2. Пътуване със самолет увеличава риска от спонтанен аборт

Не е вярно, и медицински е потвърдено, че риск не съществува до 7-ия месец на бременността. С навлизане в 8-ия месец обаче нещата се променят и могат да се появят усложнения, макар и не със сигурност. Много авио компании дори не позволяват на бременни в 9-и месец да пътуват с техни полети от съображение за сигурността на майката и бебето.

3. Не яж риба заради живака в нея

Поредната невярна забрана. Едно от най-полезните неща, които може да направите за вас и вашето бебе е именно да хапвате рибни ястия 2 пъти седмично. Разбира се, трябва да избирате риби, които не са с високи нива на живак. Избягвайте риба меч, както и месо от акула. Най-препоръчваните морски храни по време на бременност са скариди, сьомга и риба тон в консерва.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Надя ( преди 5 години )
глупости, рибата тон особено в консерва е една от рибите, които съдържат най-много живак... що за статия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар