Бременност

Бременна и сама – как да се справите с родителството?

08.08.2012г. / 10 44ч.
Нина Иванова
Бременна и сама – как да се справите с родителството?

Понякога животът ни поднася такива изненади в живота, каквито трудно сме очаквали или представяли, че могат да ни сполетят. И все пак, животът е затова - да се справяме с всяка трудност и да оцеляваме.

За някои мъже, от страхливата порода, бременността на приятелката им се явява такава трудност, каквато не могат да понесат. И затова често, на не малък процент от бъдещите майки се налага да отгледат сами детето си.

Ако вие сте в подобна ситуация или ваша близка приятелка, последното нещо, което ще ви помогне е самосъжалението. Помнете, че този живот е за силните и ако вие се изправите смело, нищо не може да ви спре.

Ето няколко прости, но систематизирани стъпки, с които да започнете новия си живот, с вашето мъничко бебе, дори и да сте само двамата:

1. Грижете се за здравето си

Помнете, че вие сте единствената опора за малкото създание. Ако вие не сте здрава и в добра кондиция, не можете да се грижите за съкровището си, което разчита на вас. Ходете редовно на профилактични прегледи и следете здравословното си състояние и всяка промяна в тялото ви. Това може да спаси живота ви.

2. Намерете приятели във вашата ситуация

Когато сте самотен родител, предизвикателствата в отглеждането на детето са хиляди. За да си помогнете, намерете съмишленици, самотни майки или бащи, с които се разбирате и може да споделяте, да си помагате.

3. Загърбете комплекса на самотния родител

Един от най-големите проблеми на самотните родители е самосъжалението и самообвинението, че не дават най-доброто на децата си. Разбира се, че най-голяма радост за детето е да расте в щастливо и сплотено семейство, с мама и тати. Но всеки ден ставаме свидетели как такива семейства са само привидна картинка пред обществото.

Ако вие обичате и подкрепяте детето си във всяка една ситуация, вие сте най-доброто за него и никой друг. Не позволявайте на никого да съсипе самочувствието ви на достоен родител.

4. Планирайте спешните ситуации

Когато отглеждате сами детето си и няма на кого да разчитате, трябва винаги да сте подготвени за спешни ситуации. Имайте добре заредена аптечка с медикаменти, покриващи всяка бърза помощ. Заделете си пари за спешен случай и неги харчете. Пазете ги на скришно място. Подгответе си списък с хора, на които може да се обадите в 4 през нощта за помощ. Едва ли списъкът ще е дълъг, но е добре да имате телефоните им подръка, освен записани в мобилния апарат, запишете ги и в тефтер, който седи в чантата ви.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай