Козметика и грим

С какво вредим на кожата на лицето

09.08.2012г. / 08 55ч.
Снежана Проданова
С какво вредим на кожата на лицето

В един момент пубертетът спира да е оправдание за лошо изглеждащата кожа. От този момент нататък, всяко действие, всеки навик се отразяват на начина, по който изглеждаме. Пътят към добрият външен вид не е труден, но е дълъг и изисква търпение и постоянство.

Да започнем с вредните навици.

Пушенето вреди не само на дробовете ви и всички органи по пътя до тях, но и се отразява на кожата ви. Всеки 10 години прекарани в пушене, състаряват излъчването ни с 2 години и половина. Бръчките стават по-дълбоки и са появяват петна по кожата. Алкохолът, приеман твърде често, може да накара кожата да се отпусне по-отрано. Яденето на много сладко провокира покачването на нивото на захар в кръвта, което тялото коригира със секрецията на повече инсулин. Инсулинът пък стимулира производството на хормони, които водят до отделянето на мазнини и съответно образуването на пъпки.

Пъпки се образуват и при стрес, който освен чрез негативни емоции се предизвиква и от недоспиване. Преди да пристъпите към така важното навременно лягане, почистете грима от лицето си, за да отпушите порите и да позволите на кожата да диша. Като стана въпрос за грим – замисляли ли сте се колко често трябва да измивате четките си за пудра? Редно е това да става на всеки три седмици с  шампоан.

Продуктите, които използвате, трябва да съответстват на вида кожа. Недейте да прекалявате с количеството им, защото това няма да повлияе на качеството. Напротив – твърде честото ексфолиране например провокира по-голямото отделяне на мазнини и пренасянето на бактерии. Не забравяйте да обърнете внимание и на шията си – там кожата не е по-малко чувствителна и се състарява не по-бавно от тази на лицето.

Не посягайте да стискате пъпките по лицето си, защото по този начин избутвате бактериите по-надълбоко и удължавате живота на пъпката поне двойно. Третирайте я със салицилов спирт и не се изкушавайте да я пипате с ръце. За да предотвратите появяването на пъпки по бузите и пред ушите си, не допирайте мобилния си телефон до тях, докато провеждате разговор. Заради топлината, която отделя, улеснява развитието на бактерии във въпросната област.

Ако имате бенка, която ви се струва съмнителна, непременно отидете на дерматолог, и направете нужните изследвания, за да се убедите, че няма да ви създава проблеми. Реално погледнато поне веднъж в годината трябва да се изследвате при специалист, а поне веднъж в месеца трябва да разглеждате сами тялото си за нередности. Съответно не излагайте кожата си твърде много на слънце и непременно използвайте слънцезащитен крем, ако имате намерение да излизате.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай