Родината на патладжана е Индия, където в дълбока древност е растял в див вид. На дължина достига до 30 см, а на ширина – до 20 см. Класическият патладжан е лилав на цвят, но има и други видове – жълт, цикламен, бял и на лилаво-бели райета.
Патладжанът е полезен за намаляване на холестерола и за сърцето. Заради високото си съдържание на калий, помага за регулиране на водния обмен на организма.
Лилавият зеленчук е нискокалоричен, но затова пък богат на витамини от групата B, витамин C, PP, каротин и др.
Патладжанът не се яде суров. Благодатен е за всякакви рецепти с варене, печене, пържене и на туршия.
Салати:
Основни ястия:
Туршии:
Сладко:
Снимка: Баба Ценка
Прочетете още: