Меню
Готварство

Туршия от пълнени патладжани

15.09.2010г. / 11 58ч.
Аз жената
Туршия от пълнени патладжани

Продукти:
4-5 средно големи патладжана
1 кг моркови
1 средно голяма глава от целина с листата
1 връзка магданоз
2-3 глави чесън
1 пакетче бахар
1 пакетче черен пипер
Сол на вкус
За саламурата:
3л оцет
3л вода
500 г сол

Приготвяне:
Патладжаните се измиват, дръжките и част от капачето се отстраняват. С остър нож се правят на всеки патладжан надлъжни прорези на 3 места. Посоляват се отвън и в прорезите и се оставят да престоят 2-3 часа. Изстискват се хубаво от сока, за да не горчат. Попарват се в леко подсолена вода Да кипят в нея 2-3 мин.
Морковите и целината се настъргват и се смесват с нарязаните листа на целината, магданоза и подправките (бахар, черен пипер и скилидки чесън). С тази смес се пълнят прорезите на патладжаните.
Всеки патладжан се превързва с цяло стебло и листа целина. Нареждат се в буркани и се притискат отгоре с Венец дрянови или лозови клонки, заливат се с изстиналата саламура от оцета, водата и солта. Бурканите се затварят с капачки и се слагат на студено.

* * *

Лесна есенна салата с патладжани
Туршия от патладжани
Пържени патладжани с оцет и лимон
Печени чушки с патладжан
Туршия от варени патладжани
Туршия от пълнени патладжани
Лютивка от патладжан и пипер
Туршия с патладжан и чорбаджийски чушки
Пастет от патладжани
Туршия от печени пиперки и печени патладжани
Патладжани по палестински

Коментирай