Снимка: iStock
Особеното внимание при храненето по време на бременността е жизненоважно. Чрез храната плодът получава необходимите за развитието му хранителни вещества. Отговорност на всяка бъдеща майка е да се въздържа от вредни храни и да набляга на полезните продукти в диетата си.
Как да се храните правилно през бременността е нещо, за което бихте могли да се посъветвате с наблюдаващия ви лекар. Но със сигурност можете да наблегнете на суперхраните, които доставят важни за здравето на бебето хранителни вещества.
Кои са десетте най-добри суперхрани, подходящи за бременни?
Сушени плодове
Сушените плодове са източник на желязо, фибри, витамин С и много други минерали и витамини.
Риба
Рибата е много полезна не само за бременни, но и по принцип. Тя доставя на организма полезни протеини. Има ниско съдържание на наситени мазнини, а за сметка на това е „препълнена“ с желязо.
Рибата е и един от най-богатите източници на есенциалните омега-3 мастни киселини.
Лошото е, че по време на бременността трябва много да се внимава с количествата и вида консумирана риба, тъй като в нея се съдържат и известни количества живак.
Сьомгата, рибата тон и пъстървата са едни от най-подходящите.
Пълнозърнест хляб
Много диети отричат хляба. Истината е, че в него има немалко полезни вещества за организма и изключването му от диетата е грешен ход.
В пълнозърнестите хлебни изделия се съдържат незаменими фибри, калций, витамини от група В, желязо, както и жизненонеобходимата за бременните фолиева киселина.
Картофи
Картофите дават на организма голямо количество въглехидрати, от които имаме нужда. Хубавото при картофите е, че засищат глада и дават енергия за по-дълго. Не само това – те са богати и на желязо, фибри и витамини.
Кафяв ориз
Кафявият ориз, подобно на останалите пълнозърнести продукти, е много богат на полезни фибри, витамини от група В, а и не само. Той дава тласък на енергийните нива и засища за по-дълго.
Млечни продукти
Киселото мляко, сиренето са все прекрасни източници на калций, полезни протеини и дори витамини. Не ги избягвайте, но и не прекалявайте с тях.
Тъмнозелени листни зеленчуци
Независимо че тъмнозелените листни зеленчуци не са на първите места в нашата класация, това не означава, че нямат правото да са дори на първо място! Те са изключително полезни, дори едни от най-полезните.
Богати са на важната по време на бременността фолиева киселина, която намалява риска от спина бифида. Зеленолистните доставят на организма още витамин С, фибри и големи количества желязо. Не пропускайте да ги включите в менюто поне 2 пъти седмично.
Бобови
Бобовите растения са много полезни, защото са с нисък гликемичен индекс, което пречи на резките скокове в кръвната захар при консумацията им.
Те са източници на полезни фибри, разграждат се бавно, което дава много енергия за по-дълъг период от време. Богати са на витамини и протеини. Дори прекрасно могат да заместят месото в менюто.
Червено месо
Червеното месо съдържа полезни протеини, желязо, някои витамини и минерали. Хубавото при него е, че може да се готви без или с много малки количества добавена мазнина. Можете да го включвате в менюто веднъж седмично.
Плодове
Не забравяйте да похапвате и плодове през цялата бременност. Те са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Антиоксидантите в тях са от голяма важност за развитието на плода, а и за здравето на майката.