Снимка: istock
Добри новини за бременните жени! Похапването на шоколад всеки ден носи повече ползи за здравето на бебето, отколкото предполагате! Това показва скорошно проучване, а резултатите са наистина задоволителни.
Изследванията показват, че яденето на натурален шоколад всеки ден има положителен ефект върху развитието на плода, пише kidspot.com.au. Флавоноидите в него допринасят за драстичното намаляване на рисковете от прееклампсия по време на бременността, която представлява животозастрашаващо високо кръвно налягане, водещо до рискове за здравето на бебето и увреждане на мозъчната му функция.
Това полезно действие на шоколада се дължи на полезните вещества в какаовите зърна, от които се приготвя натуралният шоколад. Ролята на флавоноидите в него е много важна и специалистите съветват бременните жени да не се лишават от техните полезни свойства.
В изследването, представено пред Society for Maternal-Fetal Medicine са взели участие около 130 жени, бременни между 11 и 14 седмица. Изследването е обхванало период от 12 седмици. Бременните майки били разделени 2 две групи.
Снимка: istock
На едните били давани по 30 г тъмен шоколад с ниско съдържание на флавоноиди дневно, а на останалите - шоколад с високо съдържание на флавоноиди в същото количество.
Резултатите от тестовете показали, че бременните, получили по-големи количества флавоноиди, имали значително по-нисък риск от прееклампсия, преждевременно раждане, гестационен диабет и раждане на бебе с ниско тегло. Това, според учените, се дължало на увеличения приток на кръв, предизвикан от полезните вещества в шоколада.
Ето защо тъмният шоколад не трябва да се избягва не само по време на бременност, но и по принцип. Не лишавайте организма си от неговите полезни свойства, напротив! Радвайте се на ползите му. Освен това той допринася и за регулирането на теглото.