5 ценни витамини и минерали при бременност

Чрез кои храни да си ги набавите

29.09.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
5 ценни витамини и минерали при бременност. Снимка: istock

5 ценни витамини и минерали при бременност. Снимка: istock

Витамините и минералите са едно от най-важните неща по време на бременност. Те осигуряват необходимата енергия и условия за развитие на клетките и тъканите. С тяхно съдействие се оформят всички органи и системи на развиващия се плод през бременността. В присъствието на витамините и минералите се случва по-качествения пренос на хранителни вещества, синтез на хормони, осигуряване на кислород до всяка клетка.

Кои са най-ценните витамини и минерали през бременността?

Желязо 

Желязото е много важен минерал, който е добре да се осигурява ежедневно чрез храната. Желязото често се оказва в дефицит по време на бременността, което може да усложни състоянието на майката и развитието на плода. От желязото зависи синтезът на хемоглобин и преносът на кислород до всички тъкани. Желязо можете да си набавите чрез храната, като наблегнете на нетлъсти меса, яйца, млечни продукти, бобови култури, ядки, спанак, зеленолистни зеленчуци.

Свързани статии

Фолиева киселина 

Фолиевата киселина е един от най-ценните витамини през бременността. От достатъчните количества фолиева киселина в организма на майката зависи правилното развитие на нервната система и клетките на бебето. Фолиевата киселина по същество е витамин В9. Той се набавя преди всичко от варивата, спанака, аспержите, авокадото, яйцата, фъстъците, броколи, тиква.

Витамин D и калций 

Комбинацията от витамин D и калций е много важна през бременността, защото тези два елемента се допълват помежду си и осигуряват качественото си усвояване в организма. Калцият е ценен минерал за развитието на костите и кръвните клетки, контролира коагулацията на кръвта и е важен за нервната система. Витамин D също е много ценен за нервната система, мозъка, регенерацията и синтеза на клетките в тъканите, усвояването на някои витамини, както и трансформирането на хормоните в активните им форми. Може да се набави от яйцата, рибата, бобовите, ядките. Калций се съдържа в най-големи количества в млечните продукти.

Свързани статии

Цинк 

Цинкът е много ценен минерал, който отговаря за имунната система, клетките, деленето им и регенерирането им. По тези причини е много важен в периода на бременността, докато плодът се развива. Цинк се среща в изобилие в рибата, бобовите, лещата, едамамето, спанакът, яйцата, авокадото.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини са важни през бременността, защото отговарят за контрола на кръвната захар, холестерола, деленето на клетките. Освен това имат и противовъзпалителен ефект, като неутрализират влиянието на свободните радикали. Ценни са през бременността, защото подхранват мозъка и нервната система на развиващия се плод. Омега-3 можете да си набавите от рибата, ядките, семената, конопено и ленено семе, брюкселско зеле, едамаме, чиа, орехи, кедрови ядки, бобови култури.

Свързани статии

Коментирай