5 ценни витамини и минерали при бременност. Снимка: istock
Витамините и минералите са едно от най-важните неща по време на бременност. Те осигуряват необходимата енергия и условия за развитие на клетките и тъканите. С тяхно съдействие се оформят всички органи и системи на развиващия се плод през бременността. В присъствието на витамините и минералите се случва по-качествения пренос на хранителни вещества, синтез на хормони, осигуряване на кислород до всяка клетка.
Желязото е много важен минерал, който е добре да се осигурява ежедневно чрез храната. Желязото често се оказва в дефицит по време на бременността, което може да усложни състоянието на майката и развитието на плода. От желязото зависи синтезът на хемоглобин и преносът на кислород до всички тъкани. Желязо можете да си набавите чрез храната, като наблегнете на нетлъсти меса, яйца, млечни продукти, бобови култури, ядки, спанак, зеленолистни зеленчуци.
Фолиевата киселина е един от най-ценните витамини през бременността. От достатъчните количества фолиева киселина в организма на майката зависи правилното развитие на нервната система и клетките на бебето. Фолиевата киселина по същество е витамин В9. Той се набавя преди всичко от варивата, спанака, аспержите, авокадото, яйцата, фъстъците, броколи, тиква.
Комбинацията от витамин D и калций е много важна през бременността, защото тези два елемента се допълват помежду си и осигуряват качественото си усвояване в организма. Калцият е ценен минерал за развитието на костите и кръвните клетки, контролира коагулацията на кръвта и е важен за нервната система. Витамин D също е много ценен за нервната система, мозъка, регенерацията и синтеза на клетките в тъканите, усвояването на някои витамини, както и трансформирането на хормоните в активните им форми. Може да се набави от яйцата, рибата, бобовите, ядките. Калций се съдържа в най-големи количества в млечните продукти.
Цинкът е много ценен минерал, който отговаря за имунната система, клетките, деленето им и регенерирането им. По тези причини е много важен в периода на бременността, докато плодът се развива. Цинк се среща в изобилие в рибата, бобовите, лещата, едамамето, спанакът, яйцата, авокадото.
Омега-3 мастните киселини са важни през бременността, защото отговарят за контрола на кръвната захар, холестерола, деленето на клетките. Освен това имат и противовъзпалителен ефект, като неутрализират влиянието на свободните радикали. Ценни са през бременността, защото подхранват мозъка и нервната система на развиващия се плод. Омега-3 можете да си набавите от рибата, ядките, семената, конопено и ленено семе, брюкселско зеле, едамаме, чиа, орехи, кедрови ядки, бобови култури.