6 полезни храни за бременни преди раждане. Снимка: istock
Раждането е предизвикателен период за женския организъм. Дни преди раждането майката и бебето се нуждаят от пълноценна храна, богата на витамини, минерали, протеини, фибри и антиоксиданти. През цялата бременност е добре да се придържате към здравословното хранене, но дни преди раждането е от особена важност. Храната трябва да съдържа предимно полезни елементи, от които бебето се нуждае. Те ще ви помогнат да заредите организма с енергия, сила за раждането, ще ви помогнат да се възстановите по-бързо, а и да имате кърма след това.
Ядки и семена
Ядките и семената са от особена важност през бременността и преди раждането, защото са изпълнени с фибри, полезни мазнини, в които се разтварят ценните мастноразтворими витамини E, A, K, D, от които зависят редица жизнени процеси. Ядките са източник на минерали и витамини, които са незаменими преди раждането. Цинкът и медта в повечето ядки съдействат за синтеза и правилното делене на клетките, както и за подобряване устойчивостта на стените им. Магнезият е много важен за нервната система, мускулите, сърдечния ритъм. Ядките допринасят и за баланс в нивата на кръвната захар.
Зелени листни зеленчуци
Зелените листни зеленчуци носят в състава си богата палитра от фибри и минерали. Богати са на много витамини и са важни преди раждането, както и по време на бременността. В зелените листни зеленчуци се крият всички витамини от група В, както и незаменимият витамин С – мощен антиоксидант, важен за деленето и регенерацията на клетките, витамините А, К и Е – също така мощни антиоксиданти, отговарящи за кръвосъсирването, клетъчния растеж, нервната и сърдечносъдовата системи, блокирането на оксидативния стрес в тъканите.
Постно месо, костен бульон
Протеините в чистото нетлъсто месо и костния бульон са много важни преди раждането. Тъй като протеините са основна съставка на всяка тъкан в телата ни, те са от огромно значение по време на бременността и дни преди раждането. Костният бульон и месото са източник на аминокиселини, хиалуронова киселина и колаген, които подпомагат възстановяването след раждане, дават дълбока хидратация на тъканите, съдействат за изграждането и възстановяването на клетките, допринасят за нормалния растеж на тъканите.
Сладки картофи
Сладките картофи са източник на полезни въглехидрати. Те са богати на витамин А, който е много силен антиоксидант и е от значение за деленето на клетките, регенерацията им, както и за процесите в нервната система, кожата, лигавиците, очите, сърдечносъдовата система. Сладките картофи са източник още на витамини от група В, витамин С, калий и фосфор. Богати са на фитоестрогени, които балансират нивата на естроген в тялото.
Банани
Бананите са най-добрият източник на калий сред храните. Калият е ценен минерал, който играе роля на електролит, пренасящ нервни импулси от мозъка до всички тъкани и до мускулите. Това е от голямо значение за развитието на мозъка на бебето, за правилното делене на клетките и функциите на нервната система. Бананите са източник още на витамини В и витамин С.
Фурми
Фурмите са много здравословна междинна закуска. Богати са на захари, което налага контрол на количеството, което консумирате. Фурмите са изключителен източник на витамини и минерали, фибри и антиоксиданти. Те намаляват констипацията, стимулират движенията на червата, подхранват чревната флора, полезни са за сърдечносъдовата и нервната система.