НОИ: Осигуряване, бременност и майчинство

12.01.2009г. / 09 37ч.
Аз жената
НОИ: Осигуряване, бременност и майчинство

По данни на НОИ във връзка със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 г. са приети изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване. В тях се включват промени, свързани с определяне на правото и размера на паричното обезщетение за бременност и раждане, а именно:

От 1 януари 2009 г. право на обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение имат осигурените лица за общо заболяване и майчинство, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за този период и по-малко от минималната дневна работна заплата за страната.

Срокът на паричното обезщетение при бременност и раждане се удължава на 410 календарни дни.

Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни не е изтекъл до 1 януари 2009 г., имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни.

Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни е изтекъл до 1 януари 2009 г., но от започването му не са изтекли 410 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.

За да получат обезщетение за остатъка от 315 до 410 календарни дни, майките (осиновителите) следва да подават заявления за разрешаване на отпуска при работодателите си.

От 1 януари 2009 г. осигурените за общо заболяване и майчинство бащи имат право на парично обезщетение при раждане на дете за срок от 15 календарни дни, а осигурените бащи/осиновители имат право на парично обезщетение след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни. До обнародване в държавен вестник на образците на молби-декларации за изплащане на тези обезщетения, лицата могат да се снабдят с такива образци от съответните териториални поделения на НОИ.

Преценката на правото и определянето на размера на обезщетенията за бащите се извършва по реда, определен за майките/осиновителите.

Във връзка с измененията и допълненията в Кодекса за социално осигуряване, при попълване на раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се” в болничните листове осигурителите (самоосигуряващите се лица) следва да имат предвид:

При представени от осигурените лица болнични листове за бременност и раждане в т. 1в) от раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се” следва да се отбелязва дали лицето има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство, като в т. 1в) върху болничния лист “6” се коригира на “12”.

При подаване на молби-декларации за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане и за отглеждане на малко дете следва да се декларира дали лицето има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство, като “6” се коригира на “12”.

Допълнителна информация можете да получите от ТП на НОИ.

* * *

Размер на паричното обезщетение за бременност и раждане
Предстоящите лекции и отворени врати за бременност и майчинство – януари 2009
Кърменето не е неприлично

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Nursel ( преди 11 години )
Nora Stoikova,zdravey i az byah posistiya na4in kato teb izkarih syalata si bremenost s bolnicni itazi suma koyato sim polucila kato bolni4ni se otrazi na sumata koyato polucavih kato may4instvo do 1 godinka na deteto,a sega ve4e slet 1 godinka tryabva da polu4avam minimalnata ot 240 lv.A za 45 dena predi rajdane nese popilva nisto ginekologa steti dade napravo 45 dni do termina- bolni4ni.Slet rajdane ot rodilniya dom ti davat okolo 40 i nyakilko dena a slet tova i li4niya lekar na bebeto 46 dena slet tova s kopiye ot akta za rajdane na bebeto i misla 4e se popilvase molba pri rabotodatela zada mojes da polucavas may4instvo ve4e te tryabva dase zaemat s podavaneto na dokumentite do NOI ami za tova se sestam za sega 4ao i leko rajdane.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
даниела ( преди 11 години )
МЕН СЪЩО МЕ ИНТЕРЕСУВА КАК СТОЯТ НЕЩАТА С УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ ОТ 12 НА 18 МЕСЕЦА.ПРИЕТО ЛИ Е И ОТ КОГА ЕВЕНТУАЛНИО ВЛИЗА В СИЛА?ИНТЕРЕСУВА МЕ И КОЕ СЕ СЧИТА ЗА ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ТАКУЖ СЛУЧАЙ-САМО ЖЕНИ ,ИЗЛЕЗНИ ВЕЧЕ В МАЙЧИСТВО ИЛИ И ТАКИВА НА КОЙТО ИМ ПРЕДСТОИ ДА ИЗЛИЗАТ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
снежана ( преди 11 години )
счита ли се социалното майчинство за трудов стаж и как стоят нещата с увеличаването на трудовия стаж от 12м. на 18м.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Nora ( преди 11 години )
Bremenna sam v 7 mesec i poradi uslojnenie po vreme na bremennosta si trqbva6e da izlqza v bolni4ni o6te v 3 mesec,vaprosa mi e dali tova 6te se otrazi varhu sumatao koqto 6te trqbva da polu4avam sled rajdaneto kato mai4instvo?Iskam da popitam sa6to kolko dni vsa6tnost e mai4instvoto sega i trqbva li sega predi da vlqza v 8 mesec da opravqm nqkakvi dokumenti za tezi 45 dni predi datata na termina mi???Nadqvam se da polu4a otgovor v skoro vreme!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Eleonora ( преди 11 години )
бих искала малко съвети тъи като доста се ровех из нета но нищо не разбирам.ние нямаме все още бебе но работим по въпроса от скоро и съм много притеснена отностно майчинството като цяло,изобщо не съм на ясно а не обичам да съм не информирана.работила съм досега но половината от работите ми са били без договори а останалите незнам дали са ме осигурявали социално за риска за бременност дори незнам дали е задалжително един работодател да осигурява за него.влизах в саита на нои за да направя справка как съм осигурявана досега но не успях.незнам дали можете да ми помогнете но ще ви запиша точно и конкретно какво съм работила и да ми помогнете с информация какво майчинство бих взела ако стане бебо,ако можете даите ми и съвет какво да правя докато още бебо не е на лице.чувала съм че маики плащат фиктивно преди това на някоя фирма повече осигуровки за по голяма заплата за да взимат по голямо маичинство.нещата стоят така мъжа ми работи като търговски представител по договор е на 450 лв като си плаща осигуровките от тези 450 лв което попринцип е задължение на шефа му ,но вече навсякъде е станало така че всеки си гледа интереса.аз съм безработна в момента и си търся работа не ми върви напоследък защото започвах на обучение на 2-3 места и не се получиха нещата,за в момента единственото което мога да започна е като сервитиорка в една пицария ,но договорът ще е на 4 часов раб.ден естествено че и тук шефът гледа да пести от осигуровки,имам вариант да се пиша на договор фиктивно за друга фирма както правят другите маики и да си плащам осигуровките но незнам как става и примерно за заплата от 600 лв колко осигуровки ще трябва да плащам на фирмата.ако можете да помогнете с съвети и малко информация .ето пиша ви и в трудовата ми книжка какви работи и всичко за тях какво се води;1-шивачка в шивашки цех по чл.325,ал.1- 237лв 9 мес.6 дни трудовият стаж е равен на осигурителния. 2-продавач-консултант в магазин по чл.71,ал.1 -260лв 4 мес.5 дни осигурителният стаж е равен на зачетения. 3-сервитиор 4 часа 160лв и преназначена пак на сервитиор на 4 часа 170лв чл.325,ал.1 общо прослужено време 4 мес. 7 дни. 4-телефонист в тел.център по чл.71 кт - 470лв от 23.08.10 до 15.09.10 незнам защо са писали 21 дни само като са малко повече на тази работа бях на обучение само и не останах тя ми беше и последната.това е информацията с която разполагам.много ще съм ви благодарна да ми кажете какво да правя и това което съм работила по трудовата книжка от колко ще ми е от полза.предварително ви благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
diana ( преди 11 години )
Здравейте!Бременна съм в осма седмица .Във фирмата в която работех ми прекратиха трудовия договор.имам 12 месеца осигурителен стаж Имам ли право на майчински ако оттук нататък остана безработна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
elena ( преди 11 години )
zdr az imam 2 spontani aborta idvata v 7-8 sedmica minaha se 6 meseca i pak sam bremena v 2 sedmica ne se pla6a za6toto sam mlada edinstveniq izhod e specialist
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Боби ( преди 11 години )
Здр. В момента работя на 8ч. работен ден но ме осигуряват на 350лв.Интересувам се ако започна да се осигурявам в още една фирма на 4ч. дали после ще ми бъде изплащано обещетение възоснова на двете заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
GERGANA ( преди 11 години )
ZDRAVEITE,ISKAM DA POPITAM VAV 1 MESEC SAM DO BREDI NQKOLKO DNI RABOTEX SEGA SAM V BOLNI4EN 14 DNI KATO MI SVAR6E MOGALI DA SI VZEMA O6TE BOLNI4NI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
GERGANA ( преди 11 години )
SA6TO ISDKAM DA POPITAM KAK MOJE DA E TOLKOVA TRUDNO VSI4KI BLIQTELNI LI4NOSTI KAK MOGAT DA SE PODIGRAVAT S VSI4KINI KAKVOTO KAJAT TOVA STAVA NIE NESME EDINI ZA DA POLU4IM TOVA KOETO ISKAME ZA6TO NE BADEM KATO GARCITE KATO ISKAT NE6TO POLU4AVAT PRAVAT STA4KI ZATVARQT GRANICATA NEKA VSI4KI BADEM EDINI I OSIGORIM PO XUBAV JIVOT NA DECATA SI KOKVO E TOVA 240 ILI 270 LB MAI4ENSTVO TE DA GLEDAT S NEGO EDNO DETE LIL DA RABOTAT PO ZA 300LB ZAPLATA NA MESEC DA GI VIDIM KOE PO NA PRED 6TE SI PLATAT TOKA ILI VODATA SAMO ZNAQT DA UVELI4AVAT I DA VZIMAT OT CELIQ NAROD AKO NE SME NI TE OT KADE 6TE IMAT PARI VMESTO TE NA NAS DA DAVAT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар