Къде е истината за самочувствието на българките?

23.07.2012г. / 11 04ч.
Вергиния Генова
Къде е истината за самочувствието на българките?

Българките са пословични с красотата си, изискания си вкус, красивите си дрехи, прически, гримове. Няма криза, няма беда – българките винаги намират начин да изглеждат красиви! Може би защото са си красиви по природа или защото правят неистови жертви, за да се поддържат във форма?

Всички понякога си припяваме песничката „Носете си новите дрехи...“ и се съгласяваме, че трябва да живеем за мига, да се радваме на малките радости и на това, че ни има. Обаче напоследък започвам да си мисля – дали има смисъл да си купуваме скъпи и прескъпи дрехи? Не може ли да бъдем щастливи със старите си дрехи или не с толкова скъпи? Да се бъхтаме да изкараме повече пари само, за да си купим още една рокля или марков костюм ми се вижда меко казано интересен вид лудост. Някои биха казали очарователен вид лудост! Или че само на един мъж могат да му хрумнат подобни еретични мисли – откъде на къде да пестим от рокли?

Дали обаче те ще ни донесат повече щастие или ще ни се случи случка – неприятна случка.
Веднага ще се намерят хора, които да кажат „Хубави дрехи си трябват, все още важи поговорката – По дрехите посрещат...“ и всеки знае как завършва.

Но мен ме притеснява именно това, че по дрехите и бижутата те преценяват и обирджиите в градския транспорт и тъмните субекти, които плячкосват по входове, улички и подлези. Да не говорим, че е висша форма на глупост да си облечеш официални дрехи и да тръгнеш в градския транспорт. Понякога се налага, но именно тези, на които им се е налагало знаят, че може и да не стигнете с толкова чиста и здрава рокля, с колкото сте излезли от къщи.

Изводът е, че искате ли да носите хубави дрехи и скъпи бижута първо трябва да си вдигнете жизнения стандарт и да си купите кола и след това да се киприте. Иначе не е безопасно. Даже бих казала си е изключително опасно и безумно.

Обаче попадаме на парадокс. За да работиш в престижна фирма трябва да имаш и престижно облекло, а за да имаш престижно облекло преди това трябва да си работил на някаква високо платена работа, че да си изкарал достатъчно пари.

В този ред на мисли ми се ще да чуя повече мнения – страхувате ли се да си носите скъпите дрехи и бижута или избягвате да се разхождате като модни икони по улиците и обществените места?
Виждате ли смисъл да си купувате скъпи чанти и скъпи дрехи, ако това не отговаря на стандарта ви на живот или сте склонни да се лишите от нещо друго: почивка, обучение, екскурзия, но да си купите точно определени марки?

Или пък си имате достатъчно висок стандарт и скъпи дрехи, но ги обличате само когато сте с кола или когато отивате на специално събитие, отново с кола? А може изобщо да не се притеснявате да си носите скъпите рокли навсякъде и не се страхувате от нищо? Или пък успявате да имате високо самочувствие и без скъпи дрехи и скъпи накити? Вероятно колкото жени, толкова отговори. Каква е вашата истина и вашето мото за красота?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
10 rate up comment 0 rate down comment
В ( преди 11 години )
Българките в повечето случаи се обличат като европейски ***. Основателно имат ниско самочувствие, но се държат нагло за да демонстрират самочувствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар