Проф. д-р Кенет Александър: Ракът на маточната шийка има младо лице

За 18 години са поставени над 500 милиона дози от ваксината срещу HPV свързаните заболявания

13.05.2024г. / 14 15ч.
Мария Дуковска
Проф. д-р Кенет Александър бе гост на здравната академия за журналисти.

Проф. д-р Кенет Александър бе гост на здравната академия за журналисти.

Коалиция HPV събра представители на медиите на втората Академия за здравни журналисти. Събитието бе подкрепено от Министерство на здравеопазването и специализирания сайт за ваксинопрофилактика „+мен“.

Специален гост на събитието бе американският педиатър проф. д-р Кенет Александър – началник на Инфекциозна клиника към Детската болница Nemours в Орландо, Флорида) и преподавател в Медицинския колеж на Университета на Централна Флорида в Орландо. Лектори бяха още общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, епидемиологът д-р Христиана Бацелова и експертът на МЗ д-р Кремена Пармакова.

Всички те бяха категорични, че ваксината срещу HPV (Човешкия папилома вирус) ефективно предпазва от ракови заболявания и че ваксинацията е израз на грижа и любов към нашите деца и близки.

Ваксината срещу HPV е жертва на много сериозна дезинформационна кампания от доста години – обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова. – Като лекар знам как действат ваксините и огромната полза от имунопрофилактика за предотвратяване свързаните с HPV ракови заболявания. Но много родители се страхуват поради недоверие в медицинската наука, защото у нас неконтролируемо се разпространява фалшива информация. С тревога осъзнах, че битува страх от ваксините не само сред обществото и родителите, а дори сред представители на медицинското съсловие. Докога страхът от ваксините ще ни пречи да предпазваме от тежки заболявания и децата си, и себе си?! Затова е много важно да даваме личен пример. Аз самата освен двете си дъщери ваксинирах и себе си. Направих го късно, на 40 години, защото преди това нямах достъп до ваксината срещу деветте типа HPV (човешкият папилома вируси). Направих го миналата година и съм изключително благодарна, че в България разполагаме с деветвалентната ваксина.

Свързани статии

За предизвикателствата пред общопрактикуващите лекари да издирват, убеждават, преглеждат и ваксинират разказа д-р Гергана Николова.

Убедих се, че трябва да говорим колкото се може повече пред обществото за ползата от ваксините, но да говорим всички – и ние общопрактикуващите лекари, и епидемиолозите, и представителите на здравните власти, и най-вече здравните журналисти, защото хората ви вярват. Медиите оказват огромна подкрепа на нашата работа. Благодарение на инициативите на Коалиция HPV и на интервютата ни в медиите усетих в собствената си практика увеличаването на желаещите родители да ваксинират децата си. Само за един месец съм ваксинирала 50% от общия брой ваксинирани срещу човешкия папилома вирус деца в кабинета ми за цялата 2023 г.“

Модераторът на дискусията Елена Цонева-Папуджиева и д-р Николова.

Д-р Николова съобщи, че за една година средствата, които се отделят от здравната система само за онкологични операции на женските полови органи са около 12 милиона лева.

В тези пари не са включени средствата за химио- и лъчетерапия, за изследвания със скенер и ЯМР, за временна нетрудоспособност и инвалидизация, не говоря и за загубата на живот на млади хора. Когато една ваксина срещу HPV е пропусната да се направи до 14-годишна възраст, това може да доведе човек на 22 години да загуби живота си. Най-голямото предизвикателство за мен е да убедя една майка, която се страхува повече от страничните ефекти на ваксината вместо от рака, който HPV предизвиква“, добави д-р Николова.

Д-р Николова отбеляза, че младите родители са по-скептични към ваксините:

"Младите не искат да ваксинират децата, защото не виждат тези болести, защото сме ги изкоренили. Как да те е страх от морбили, когато не виждаш морбили? Но те са изкоренени, защото има години наред ваксинопрофилактика. Трябват съвместни усилия между общопрактикуващите лекари и здравните медии."

Експертът в Министерство на здравеопазването д-р Кремена Пармакова съобщи, че на фона на слабото изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в предишните четири, от началото на 2024 г. е започнало значимо увеличаване на броя на ваксинираните.

Д-р Пармакова и д-р Бацелова.

През януари момичетата само с първа доза ваксина срещу HPV са 197, през февруари ваксинираните вече са 234, през март са 462, а през април 532 момичета. Сигурна съм, че тази положителна тенденция ще продължи. Това се случи благодарение на усилията на специалистите от Коалиция HPV, на информационната кампания на МЗ и на сайта „+мен“, заяви д-р Пармакова.

Специалният гост-лектор проф. д-р Кенет Александър обърна внимание на факта, че ваксината срещу HPV не е нова. За 18 години от нейното прилагане са поставени над 500 милиона дози по света и така са спасени милиони хора от заболяване и смърт.

Имунизационната програма срещу HPV в САЩ започна през 2006 г. и досега сме ваксинирали 60% от населението. Резултатите щяха да са много по-добри, ако не се правеха грешки в комуникацията с обществото на тази тема. Хората трябва да разберат, че ракът на маточната шийка и всички останали видове рак, свързани с HPV (на ануса, на устата и шията, на пениса, на вулвата), има младо лице. От тези заболявания страдат хора в разцвета на силите си, които се разболяват между 30 и 40-годишна възраст. И най-честата причина хората да не се ваксинират срещу HPV е, че лекарят не им е предложил. Родителите вземат решение не възоснова на научните факти, а емоционално – когато лекарят покаже загриженост и лична отдаденост за здравето на своите пациенти“, подчерта проф. Александър.

Повече вярна и проверена информация по темата може да намерите на сайта на Коалицията https://hpvcoalition.bg .

В края на втората Академия за здравни журналисти лекторите направиха снимка за спомен с присъстващите журналисти.

Коментирай