Приготвяне:
Ястието се приготвя в голям гювеч. Продуктите може да са по-малко или повече, в зависимост от това колко хора искате да нахраните.
Нарежете лука на ситно и го запържете в олио. Прибавете смляното месо и също го запържете леко. След него сложете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте с 1 и 1/2 чаша вода. Оставете я на слаб огън да ври, докато набъбне оризът.
С тази плънка направете сарми от зелевите листа.
На дъното на гювеча сложете големи зелеви листа. Сложете нарязано зеле, ребрата, отново нарязано зеле, отново месо и накрая наредете сармите.
Поръсете с червен пипер. Залейте с 1 чаша вода или колкото е необходимо. Захлупете и го сложете в умерено силна фурна. За да стане готово му трябват най-малко 3 – 4 часа.
Става много тежко, но много вкусно. Ако напълните голям гювеч може да нахраните много хора с подобна капама.
Прочетете още:
Снимка: photl.com