Никога не съм работила в ресторантьорския бизнес – не съм била нито сервитьорка, готвачка, миячка или собственичка. Винаги съм била от другата страна на бариерата – на клиента. Затова тук ще се оплача като клиент. Ако жалбата ми не е целесъобразна, моля тези, които имат отношение, да ме оборят.
Защо в ресторантите няма малки и големи порции подобно на пицариите (за съжаление само в някои китайски ресторанти има половин порция и то само за ориза)? Чудесно ще бъде заведенията да сложат две колони с грамаж и цена – голяма порция и малка или мъжка и женска.
Не може една уважаваща себе си дама, освен ако не е състезателка по вдигане на щанги или е бременна и яде за двама, да си поръча салата от 400 г и да я изяде сама! И след това да погълне основно ястие със същия грамаж абсолютно без чужда помощ! А наскоро ми се наложи да избера половин кило порция пържени картофи. Аз да не съм слон!
Има няколко решения на тази задача:
1. Ако сте сама, оставяте две полупълни чинии – т.е. подарили сте пари на собственика.
2. Отивате на ресторант най-малко двама души и си поръчвате обща салата и общо второ. Нямате право на лична порция – трябва да постигнете консенсус в избора или по-скоро един от двамата да направи компромис.
3. Най-лесно е, ако сте цяла компания – тогава всеки яде от чинията на съседа. Но винаги съществува опасност да имате различни вкусове.
Е, къде остава удоволствието от вечерята навън?! Истинско удоволствие изпитва само собственикът на заведението, който е отбелязал печалба. А ако имаше женско меню с половин порции, след прекрасната вечеря портмонето ви ще бъде с 50 % по-пълно.
* * *
Клиенът е бог - знаят ли го ресторантите?
6-те големи издънки по Черноморието