И такива учители има

23.08.2007г. / 09 01ч.
Аз жената
И такива учители има

Здравейте ! Искам да споделя нещо с Вас и това което силно вълнува всички родители.

На първо място смятам, че заплатата на учителите е проблем, който не можем да коментираме в светлината на това кой какво върши. Иначе ще ни е трудно да преценим какво например върши един лекар, просто защото не познаваме материята. Смятам, че заплатите си вършат или не работата, а защото не може да се вдигат цените и всичко около нас и един учител да взема мизерни пари.

Сега обаче искам да Ви разкажа за това, което се случва с моя син, който ще бъде втори клас. Още след първия месец от предходната учебна година класната ни изпрати на частни уроци. Аз съм адвокат и съм изключително ангажиран човек, което обаче изобщо не означава, че не се грижа за сина си и не изпълнявам всички указания – елате в 13, утре в 15, и пр. Както и да е, доволна съм от частната учителка. Обаче какво беше учудването ми, когато синът ми ми обясни, че класната го наричала мърльо, при все, че синът ми не е мръсно дете. Тя имала предвид едни задачи, които той не могъл да реши.

После започна да нарича масово децата от класа “мърлячи”, “тъпанари” “свински чарва” и да ги кара да стоят цял час прави с раницата на гърба, ако закъснеят. Това са деца първи клас.

После, както съветваше една от дамите тук, говорихме с учителката, после с директорката, направихме родителска среща и тя обясни, че децата си измислят. Директорката я подкрепи и каза че по-важно било дали децата знаят, а не какво е отношението към тях.

Остана регионалният инспекторат. Сигурно и там ще се обърнем, обаче се питам, ние всъщност воюваме ли с учителката, не сме ли на една страна. И накрая аз нямам нищо против да бъде увеличена и нейната заплата, това е нормално. Мисля, обаче, че нейното място просто не е в училище. Да не говорим, че скоро се пенсионира, но има намерение да довърши класа до 4-ти, нищо, че в училище има по-млади учители, които са на занималнята.

Изобщо, проблеми безброй и вярно е, има две страни. Аз смятам, че от една трябва да имат високи заплати учителите, но от друга трябва да има и възможност да бъдат контролирани.

С много уважение към българския учител, Снежана Тодорова, 33 г.

Коментар: Има и ще има такива учители, защото истинските кадърни учители не желаят да работят за толкова малко пари и понеже са амбициозни си намират друга, по-високо платена работа. Вече стана така: който не може да си намери добра и доходна работа, става учител; който не е приет във висше училище това което му харесва, записва педагогически профил. Така ще бъде, докато заплатите на нашите учители са толкова смешни. Високи заплати – конкуренция на пазара на труда, качествена работа. Този закон не съм го измислила аз!
Кали Каменова, 38 г.

Коментар: Не знам на какво основание учителите искат увеличение на заплатите, и се правят на толкова големи жертви, и в колко лоши условия работели, ако може изобщо да се нарече работа това, което вършат. От 12 месеца в годината те почиват поне 6, а през останалото време ако не ни убеждават колко са зле децата ни и как не могат да четат и пишат (а вкъщи детето ми си чете и пише съвсем нормално за неговата възраст) ги обиждат и унижават. За мен те не са хората, които могат да дадат един добър старт към живота на детето ми, но за съжаление положението в страната ни е такова, и най-облагодетелстваните най-много се оплакват. Нека не гледаме лекарите, адвокатите, и които и да е други професии, които изискват всеки ден от 8 до 17 да си на работа, и имаш за цялата година 1 месец отпуск. Учителите са ангажирани с дейностите, които изброих вече от 8 до 11 максимум. Колко искате да ви плащат за това, че симулирате някаква дейност по 2-3 часа на ден...
Мария Кисимова, 26 г.

Коментар: Уважаема госпожо Кисимова, искрено се надявам да имате удоволствието поне веднъж да вземете ДЕЙНО участие в подготовката на поне един урок съвместно с учителката на вашето дете! Само тогава може да добиете частична представа за ежедневната и ежечасна работа, която извършва всеки учител, подготвяйки се за работа. Друг е въпроса, че има и такива, които гледат на работата си с по-малко от нужното уважение, но замислете се – там където работите вие нима няма подобни?!?!?
Цветелина Цанова, 28 г.

Коментар: Към г-жа Кисимова:
Уважаема госпожо, Аз съм учителка от 17 години. Смея да кажа, че Вашите твърдения са лъжа или по- скоро мнение на лаик. Аз почивам 48 дни годишно, така е по Кодекса на труда. Имам годишен норматив от определен брой часове, които далеч надхвърлят времето от 8 до 11 дневно. Плюс това всеки ден отделям между 4 и 6 часа за проверка и оценка на писмени работи, подготовка на уроци и изготвяне на презентации, които са ми необходими през следващите учебни дни. Отделно са седмичните часове за консултации, работни съвещания, учителски съвети, които винаги се провеждат след 17 .00 часа.
За Вас навярно е непонятно как вкъщи може човек да работи, но на учителите често това им отнема доста повече от 8 часа дневно. Излишно е да се мъча да Ви обяснявам, просто трябва поне една седмица да поработите в тази сфера, ще Ви бъде предостатъчно, за да разберете.
Тук не включвам хилядите претенции на родители и ученици. Защото напоследък има предимно претенции. Единственият стимул, който ми е останал, е мисълта, че децата с нищо не са виновни, че обществото е забравило и оплюло своите учители, а родителите им /в повечето случаи/ са абдикирали от задълженията си. Защото, г-жо Кисимова, аз стоя по 2-3 часа след работното си време, за да наваксвам с изоставащите ученици, да решавам задачи с напредналите за състезания, но на такива като Вас, това им е непонятно и съответно им е по- лесно да негодуват срещу българския учител.
Не казвам, че и в нашите среди всички са перфектни, но не можете с лека ръка да давате оценка, без да имате представа. И накрая: нахранете, облечете и осигурете своите деца с триста лева на месец, пък да видим с какво желание ще работите.
С пожелание да поработите поне един ден като учител:
Милена Христова, 37 г.

Коментар: Уважаема госпожо Тодорова, Въпреки, че съм учител вярвам, че има и такива колеги като класната на детето Ви. Смятам, че те позорят професията и нямат място в училище. Моят съвет е да поговорите още веднъж с учителката и директорката, директорката на училището и училищното настоятелство. След което, може да помолите аргументирано и в писмен вид директорката да смени класната ръководителка, тъй като това е в нейните правомощия.
Уважаема госпожо Кисимова, Отпуската на учителите е 48 работни дни и е законово регламентирана. За Ваше сведение в много европейски страни отпуските на хората са 6 седмици годишно. Моля Ви, не коментирайте особеностите на професия, която познавате само по външни белези. Няма да Ви убеждавам колко голямо е натоварването на един учител, защото мисля, че Вие не бихте ме разбрали. Все пак за разнообразие Ви предлагам един ден да помогнете на учителката на Вашето дете да проверите заедно домашните работи на децата от класа поне по един учебен предмет.
Дафинка Станкова, 39 г.

Коментар: Не съм съгласна с мнението, че който е некадърен става учител. Учител съм по БЕИ. В момента съм в майчинство, което искам да прекъсна и да започна работа, а детето – на ясла. Толкова търся, а съм разочарована – ходиш, подаваш документи, явяваш се на интервю(евентуално)и накрая след интервюто става ясно, че то си имало предварително одобрен човек за мястото. Ето вследствие на какво е отношението към децата – връзкари, а не хора по призвание стават учители
Милена Цветанова, 30 г.

Коментар: Г-жо Цанова, или може би г-це, аз отдавна нямам ученици, но все още с болка си спомням разни случки от техния ученически живот. Много грешите, ако си мислите, че всеки учител извършва ежедневна и ежечасна работа, подготвяйки се за работа. Повечето са се пуснали по течението. Ден да мине, друг да дойде. И това, разбира се, може да е резултат от ниското заплащане на труда им, но, за да си учител, трябва да имаш призвание, да си педагог по душа. За съжаление малцина са такива, а първите учители и родителите са тези, които правят от детето личност. Аз все още си спомням моята първа учителка, лека й пръст, която намираше индивидуален подход към всяко дете. Нейната заплата също не ще да е била висока, но си спомням, че за един 8-ми март върна скромния подарък, който нашите родители й направиха. Вие да се сещате сега за подобна ситуация? Работата е трудна, би трябвало да е добре платена, но не само заплащането ще направи учителите ни по-добри. Явно нещо кардинално трябва да се промени. Трябва да бъде осъзната от самите учители ролята, която играят в оформянето на бъдещи Личности.
Надежда Дякова, 47 г.

Коментар: Уважаема г-жо Кисимова! Аз също съм учител. Съчувствам ви за това, което се е случило с вашето дете. Убедена съм, че има и такива учители. Честно казано и аз съм се сблъсквала с такива колеги и съм реагирала много остро. Съветвам ви да си потърсите правата, но в никакъв случай не одобрявам това, че поставяте всички учители под един знаменател. Има учители и учители. Всичко се свежда до това, че за някои професията е призвание, а за други място, където отиват, за да убият време и да си вземат заплатата, Заобиколени сме от такива хора навсякъде. Огледайте се.
Росица Христова, 40 г.

Коментар: Към Кисимова: Госпожо Кисимова, втори път вече чета коментарът Ви и си мисля: “Божеееее, какви родители има... Горките деца!!!" Учителите почивали поне 6 месеца в годината – преди да напишете тази глупост, не се ли запитахте вашето дете само 6 месеца ли ходи на училище, защото учебната година е с продължителност 9 месеца, в случай, че все още не сте разбрала ... странно би трябвало и вие да сте ходили на училище някога, но явно спомените ви са избледнели ... . Следващата глупост, която прочетох: “Учителите са ангажирани с дейностите, които изброих вече от 8 до 11 максимум” – това ме навежда на мисълта, че вие не знаете вашето дете кога приключва с учебните занятия. Нима се прибира в 11 часа от училище?! Силно се съмнявам. Няма да коментирам и останалите нелепости, защото явно няма смисъл, но в никакъв случай не съм съгласна вашият коментар. За да се изгради едно дете като характер и да получи то добър старт много е важна ролята на учителя, но също така и на родителите. Ако всички родители обаче са като вас .... Пази Боже ...
Вяра Кирилова, 27 г.

Коментар: Аз съм учител в средното образование. Работила съм и работя и други неща, за да мога да се прехранвам, макар че не ми остава и минутка, за да обърна внимание на детето си. Безпокоя се, че може и да пропусна нещо от възпитанието му по този начин! Няма друга професия, която да изисква толкова подготвителна и предварителна работа. Няма друга професия, за която ежечасно да трябва да се готвиш като за изпит. И не ми говорете, че учителите почивали през повечето време, това са невъобразими глупости. Има толкова много неща, които трябва да се свършат във времето, когато уж “почиваме”! Може би всички критикари на професията трябва да поработят седмица две в училище, за да видим каква песен ще запеят тогава, но да е със всичките отговорности, които носим ние и със всичките възможности за наказания.
Даже в този ред на мисли, май е най-добре не да се въвежда данък образование, а да се въведе задължителен “запас” за всички навършили 25 – да изкарват в училище по седмица, за да не забравят от къде са излезли и как са станали хора. Дори и господ греши понякога, нали той е дал на някои повече пари и наглост отколкото разум и благоразумие. ;-)
В. Димитрова, 37 г.

За учителите с неодобрение

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Иванка ( преди 11 години )
За първи път влизам в този сайт, много са ми итересни коментарите за учителите.Аз 7 години съм била учителка,но от 3 работя като социален работник.Съпругът ми е учител по история със стаж вече 8 години.Безпределно ми е ясно колко е натоварена работата на учителите.Учиниците и родителите те обиждат,наричат те с какви ли не имена,воъбще никой не оценява твоя труд.Ами тогава защо е училището?!Приказваш в повечето случаи на празното пространство.И това не е защото си лош учител,просто учениците не се интересуват от "тия глупости".Знам, че отнема много време да проверяваш контролни и домашни.Знам и че като се прибереш искаш 5 минути тишина.Всичко ми е толкова ясно.Но....Както писах аз съм социален работник ,работното ми време е:9,00-12,30/13,00-17,30.През това време работим нон-стоп ,без почивки и всеки ден е пълно с хора-социално слаби ине успели да се изкъпят и да си облекат чисти дрехи.И тъй като през деня приемаме молби и ходим на анкети,вечер взимам докладите у нас и започвам да пиша ,в повечето случаи до 24,00 ч и т.н.Отпуск взимаме само от 15 до 25 число на месеца и това не може да стане през лятото, защото тогава приема молби за отопление.Много често имам неизползвени отпуски и за предходна година.А често се случва да съм отпуск и да съм на работа.В момента съм в такъв, защото пиша дипломна работа,но молбите ми стоят и в събота и в неделя ще взимам да пиша у нас. Да ,аз знам колко е натоварена учителската професия ,била съм учителка и в момента съпругът ми е учител.Но....има и по-зле,ама трябва да опитате!Но на повечето не им стиска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тони ( преди 11 години )
Съвсем вярно си е,че има и такива учители.А и тук като гледам оставихте на заден план децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мариан Маринов, 31 г ( преди 11 години )
До Кисимова: Вие пак бъркате сметките, хем ви обясниха, че отпуската на учителите е 48 дена в тях влизат и пролетната, и междусрочната ваканция, и коледната. За лятото не остават 3месеца, както мнозина си мислят. Учениците почват на 15.09, а учителите от 1.09. Г-жа Чапанова пропуска, че от 9 кл. нагоре учениците са до 30, а не до 15. А учителите-до 15.07, за да оформят документация, дадат консултации и проведат изпити. Нас никой не ни пита искаме ли посред зима да ползваме 10 дни отпуск, но децата са във ваканция и ни задължават да пуснем молби. А защо броите съботите и неделите към отпуска, изобщо не става ясно на никого. Вие сигурно имате дете, което ходи на училище и в почивните дни, учи си там самичко и вие злобеете против учителите, които като повечето хора почиват през уикенда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Нели Петрова, 29 г. ( преди 11 години )
Вече близо двадесети ден след стачката не ми става ясно защо толкова много протестирате срещу учителите и техните искания, а нищо не казахте за протестите на лекарите и работниците в градския транспорт. Нима всички лекари заслужават заплатата си!? Плюете срещу учителите, които дават частни уроци, а нима не ходите на частни прегледи!? Ние от скоро сме родители и освен при педиатърката ни, която знае само да ни мери и тегли, ходим и на частни прегледи, където приемат всичко много лично и индивидуално и консултират качествено, и си плащаме за тази услуга. И както се досещате не се противим на това, защото изборът е наш. От коментарите тук, а и не само тук,струи голяма завист за ваканциите и многото свободно време на учителя. Това е голяма, даже бих казала ОГРОМНА заблуда. Имах щастието да съм учител за период от три години. Всяка година за мен и моите колеги ваканцията започваше от 1 Август и приключваше на 31 Август. Нима не знаете, или ви е по-удобно да не знаете, че учениците в горен курс учат до 30 юни. От 1 до 15 юли е първата поправителна сесия за тези, които са търкали само чиновете или дори не са сядали цяла година на тях. В останалото време до края на месец юли е ред на административните задължения - справки, отчетност, попълване на купища бумащини, за които дори и не подозирате. Да ви споделя и за "свободното" ми време през седмицата - когато всеки ден се подготвях за следващия учебен такъв, когато се ровех в сборници и помагала за интересни и разбираеми упражнения, защото не всички в учебниците на децата ни са такива. Или може би да ви разкажа за съботите и неделите ми, когато проверявах домашни тетрадки,контролни и класни работи. Когато набирах тестови задачи на компютър, когато търсех в Интернет занимателни теми за часа на класния ръководител, когато приемах на гости родители, за да си поговорим за проблемите или пък успехите на техните деца..... и всичко това Уважаеми, за завидната сума от 252 лв. и някакви си стотинки, защото толкова взима един млад педагог. Е, да ви разказвам ли още за свободното време на българския учител!?Напуснах системата преди повече от година. Сега месечната ми заплата е сборът на близо четири от месечните ми учителски. А и свободното ми време е тройно повече от преди. Само човек, работил в системата, разбира учителите и ги подкрепя, което разбира се е жалко. Жалко е и да плюем срещу учителите на нашите деца и в същото време да искаме от тези хора да проявят от наследниците ни разумни, умни и достойни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
маринова 37г ( преди 11 години )
г-жо Вяра Кирилова, 27 г. вие явно нарочно се правите на *** - толковаясно е казано, че няма на къде - сметнете сама и не се палете - 9месеца от септември - май , ноооо,,,, извадете ваканциите + почивките + празниците........ е даскале станаха ли 6 месеца? Да станаха - дано не сте математик , че тогава голям резил !!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар