5 стъпки да простите във връзката или брака

Защо прошката е от значение в отношенията

09.06.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
5 стъпки да простите във връзката или брака

Умението да прощавате е много важно в отношенията. Ако сте твърдоглави и безапелационни в това да държите само и единствено на своята гледна точка, това ще ви кара да се блъскате в стена и да рушите отношенията си с приятели, близки, семейство, колеги, а най-вече с интимните си партньори.

Прошката е жизненоважна за запазването на връзката ви. Това важи особено за дългосрочните връзки или брака, в които няма как просто да изчезнете за няколко дни и да не виждате партньора си, на когото сте сърдити. Когато живеете под един покрив нежеланието да поискате или да дадете прошка може да превърне съжителството в истински ад.

Кои са 5-те стъпки да простите във връзката или брака?

1.   Бъдете състрадателни. 

Ако по природа не сте състрадателни, постарайте се да култивирате това качество у себе си. Наложете си да се поставяте в обувките на партньора си, да поглеждате от неговата гледна точка, за да разберете мотивите, нагласите му, причините да реагира по определен начин. Само тогава ще успеете да разберете в дълбочина половинката си. Състраданието помага в умението да се извинявате искрено, така че наистина да помирите напрежението помежду ви.

2.   Прегледайте дълбоките рани, преди да потърсите или приемете извинение. 

Извинението само по себе си невинаги решава проблемите и изтрива болката, за съжаление. Ако сте били наранявани дълбоко прекалено много пъти или раните са останали трайно в сърцето и съзнанието ви, важно е преди да приемете извинение, да се вгледате в тях. Преценката на тежестта на ситуацията, намеренията и степента на искреност на партньора в поднасянето на извинение ще са важен фактор в решението ви да приемете извинение или не.

3.   Отдръпнете се – дистанцията понякога е добър съветник. 

Вземете си таймаут. Това ще помогне да охладите страстите и да намалите напрежението помежду си. Отдръпването и даването на време за мислене винаги е полезно, за да се предпазите от това да кажете нещо, за което ще съжалявате. Ако вече сте го направили и се налага да се извините, отдръпването и времето насаме също е полезно, защото дава възможност за избистряне и намиране на точните думи и подходи към другия. 

Свързани статии

4.   Избягвайте обвиненията. 

Ако половинката ви ви се извинява, избягвайте да го нападате с фрази, като „ти никога“ или „ти винаги“. Не бъдете нападателни, когато той се опитва да оправи нещата. Оставете нерешените проблеми за след това. В момента на получаване на извинението е важно да обмислите прошката си, дали да я дадете и как да го направите. Не възраждайте конфликта точно в този момент.

5.   Прощаването е непрекъснат процес – трябва да го разберете. 

Ако сте в дълга връзка или брак, трябва да осъзнаете едно – ще има много поводи за конфликти и извинения след тях. Ще трябва да приемете факта, че с едно извинение невинаги нещата се оправят. След това ще последват още ситуации, в които ще се чувствате наранени или ще наранявате. Умението да прощавате е непрекъснат процес, който зависи изцяло от степента на израстване на личността ви.

Коментирай