Неотдавна мой познат подметна, че е прекалено беден, за да си купува здравословна храна. Освен това тя и без друго не му се услаждала. Това твърдение ме стресна и озадачи. След като побеседвахме малко, разбрах, че той няма и представа за това, коя храна е здравословна и коя – не. Смяташе, кой знае защо, че здравословната храна се състои най- вече от гулия, алабаш и целина. Оказа се освен това, че никога не е пазарувал и именно поради това си няма и хабер за цените на основните хранителни стоки. Най- лошото в случая е това, че мнозина мислят като него. Тези вредни предубеждения се дължат най- вече на прословутото и всеобхватно българско невежество. Невежество, което час по- скоро трябва да бъде разсеяно! Защото от всяка медицинска статистика е видно, че ние, българите, сме един много, много болен народ. Една от главните причини за това е нашата ниска култура на хранене! (Повече по въпроса в моя сайт www.otslabni.com.)
Мисля, че широко разпространените предразсъдъци могат да бъдат преодолени най- лесно чрез няколко примера и сравнения. Да се спрем най- напред на месото. Един килограм свински пържоли струват вече около 10- 11 лв. Като имаме предвид, че те са с кокал, то цената на този тип свинско месо гони 20 лв. На тази цена може да се купи и свинското бон- филе. Един килограм обезкостени пилешки гърди без кожа обаче струват около 5 лв. Не е много трудно да се пресметне, че в крайна сметка здравословните пилешки гърди са за предпочитане, пък са два пъти по- евтини. Да не говорим за това, че са и по- вкусни. Още по- изгодно е да се купува риба. Един килограм замразено филе от скумрия струва в момента около 4 лв.! При това всеки диетолог ще ви каже, че е препоръчително поне веднъж в седмицата да похапвате риба. Тъй като старателно избягвам тази чутовна българска идиотщина, наречена “зимнина”, през зимата аз постоянно си купувам плодове и знам кажи- речи наизуст техните цени. Казано накратко, цената на цитрусовите плодове от началото на зимата досега се върти около 1 лев! Включая и бананите. Ябълки могат да се намерят дори на цена от 0, 60 лв. Мисля, че при това положение дори и пенсионерите могат да си купуват редовно пресни плодове. Белият и пълнозърнестият хляб са горе- долу на една и съща цена. Нискомасленото кисело мляко с 0, 1 % съдържание на мазнини е по-евтино от пълномасленото. По- евтино е и киселото мляко с 0, 5 % масленост. На пазара има вече маргарин, който съдържа едва 25# мазнини! И той е напълно достъпен за всеки. Изварата, наричана от диетолозите “медицинската сестра на черния дроб” е изключително евтина. Тя е за предпочитане пред богатите на животински мазнини кашкавал и сирене, макар че и техните цени не са кой знае колко високи... На това място някой би могъл да възрази – изварата е все пак доста безвкусна. Така е, но тя много лесно може да се превърне в нещо много, много вкусно. Ето как:
ИЗВАРА С ЧЕСЪН И КОПЪР
Към половин килограм извара прибавяме няколко лъжици обезмаслено кисело мляко. Подправяме с калиева сол и бял пипер на вкус. Прибавяме няколко скилидки счукан чесън и една шепа ситно нарязан копър. Разбъркваме тази смес добре. Можем да прибавим малко счукани орехи и натрошено синьо сирене. Този специалитет може да се намаже на филийка и по този начин да се превърне в чудесен заместител на маслото и маргарина. Да не говорим за това, че можем да го сервираме и като предястие. За тези, които не обичат чесън, ето още един вариант:
ИЗВАРА С ЧЕРВЕН ПИПЕР И ЛУК
Настъргваме една глава лук на ситното ренде. Прибавяме половин килограм извара, малко обезмаслено кисело мляко, сол, бял пипер на вкус и една лъжичка червен пипер. Разбиваме, докато сместа стане пухкава. С тази извара можем да напълним издълбани домати или ролца от краставици. Така получаваме едно още по- интересно предястие. Можем, разбира се, и нея да мажем на филийка хляб. Възможностите са наистина неограничени.
Иска ми се сега да се спра малко по- обстойно на пилешките гърди. Много хора са ми казвали, че за тях те са безвкусни. Други пък смятат, че пилешките гърди са сухи. Това са често срещани заблуди. Ще приведа две рецепти с пилешки гърди, които са просто неотразими. Първата е
ЧОМЛЕК С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ (За 4 порции)
Нарязваме 500 гр. пилешки гърди на хапки. Изсипваме в един гювеч 1 лъжица зехтин и поставяме месото на дъното му. Върху месото нареждаме 500 гр. обелени, измити и нарязани картофи, 3 глави лук, нарязани на полумесеци, няколко обелени скилидки чесън, малко лют пипер, лъжичка червен пипер, 2 дафинови листа и 5- 6 зърна чер пипер. Заливаме с чаша ЧЕРВЕНО вино, в което сме разтворили предварително 2 лъжици доматено пюре. Доливаме и малко вода. Течността трябва да покрие продуктите. Разбъркваме всичко много добре и поставяме капака. Препоръчително е капакът да се замаже с тесто, но това не е задължително. Поставяме гювеча в студена фурна (!), включваме я и изпичаме на тих огън за 3 часа. Ако това ви се вижда много сложно, ето ви една рецепта, която е удивително проста, но дяволски вкусна.
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ПУШЕНО СИРЕНЕ И КИСЕЛО МЛЯКО
Наливаме 2 супени лъжици зехтин в една йенска тенджера (може да заменим зехтина с вода). Нарязваме 1 кг. пилешки гърди на хапки. Нареждаме част от тях на дъното. Подправяме ги с вегета, бял пипер и счукан кимион. Поръсваме ги с настърган кашкавал. Върху кашкавала поставяме няколко парчета пушено сирене. Покриваме всичко това със слой обезмаслено кисело мляко (0, 1#). Процедурата се повтаря – върху киселото мляко редим повторно месо, следват подправките, а след това кашкавал, пушено сирене, кисело мляко. Покриваме йенската тенджера с капак и я поставяме в подгрята фурна. Печем при 250 градуса около час и половина. Това ястие се сервира с или с варени картофи или с варен ориз. Лека- полека се оформя едно истинско пиршество – имате предястия, главни ястия, остава само десертът. Нека и той да бъде здравословен! Ще ви запозная с една рецепта за плодова салата.
ПЛОДОВА САЛАТА
Няма да споменавам точни количества тук, защото всичко зависи в края на краищата от броя на порциите. Не е необходимо също така да използвате точно тези плодове. Можете преспокойно да импровизирате с “подръчни материали”. Аз ще ви дам оригиналната френска рецепта, която ще ви служи за ориентир. Нарязвате една зряла смокиня на кръгчета, а една праскова на полумесеци. Смесвате двата плода, прибавяте малко касис и подправяте с лимонов сок и мед на вкус. Ако ви се намира ликьор от касис, капвате малко от него в салатата. Наливате и една чашка шампанско. Поставяте плодовата салата за един час в хладилника, след което я сервирате. На това място някои от вас биха могли да възразят. Та нали здравословната храна уж била и вкусна, и евтина. Евтина е, разбира се, защото една бутилка българско пенливо вино струва около 2 лв. Пожелавам ви “добър апетит”!