Как да намалим консумацията на яйца?

16.03.2012г. / 12 12ч.
Вергиния Генова
Как да намалим консумацията на яйца?

Всяка домакиня, която готви, знае, че яйцата вървят като топъл хляб.
Когато няма нищо сготвено може да се опържат на всеки по 2-3 яйца или пък да се приготвят по панагюрски. Ако семейството е 4-5 членно, не ми се мисли колко яйца отиват. Значи трябва да се измислят ястия без или с минимално количество яйца като например:

  • супи без застройка
  • заливките на мусаките могат да се правят без яйца и мляко, а само със сос бешамел
  • баницата да се прави само с майонеза – навремето ме бяха научили да правя такава студентска баница и най-учудващото е, че ставаше за ядене
  • сладкишите да се правят с по едно-две яйца като например тази рецепта
  • сокове от плодове и зеленчуци
  • идва пролет и може да се наблегне на зеленчуцитесалати, постни ястия
  • лятото пък барбекюто е на мода – печени на скара зеленчуци, риба, месо

И като цяло колкото и да го смятаме, намаляваме и нагласяваме, ако ще отказваме яйцата трябва да минаваме към кухнята на веганите. А специалистите твърдят, че тази кухня може да бъде хем хранителна, хем здравословна, хем вкусна.
Така че, ако сте радикални сега е времето да теглите чертата и да станете вегани. Казват, че при този хранителен режим ще бъдете по-здрави и ще живеете по-дълго.
Тъкмо след 100 години, ще е минала кризата, промените, перестройките и ще може да видите като един същи Дядо Йоцо светлото бъдеще.

Прочетете още:

Коментирай