Снимка: by J. Cummings from Veganliftz/ Wikimedia Commons
През лятото по традиция минаваме на по-лека храна. Дори и да нямаме вкус към диетите, организмът ни естествено иска не толкова мазно, не непременно сготвено и не твърде обилно хранене. Затова на мода в лятното меню наред със зеленчуковите салати са и постните пастети.
Освен традиционните кьопоолу, лютеница и хайвер, из родната кухня шетат вече дип, мус и песто. Екзотичните новодомци дойдоха с чуждоземните си имена, но ние много бързо свикнахме с тях и дори побългарихме състава в рецептите. За да не се чудите повече – дип е нещо като мус, мус е нещо като песто, а песто е нещо като пастет. Всички те са идеални за закуска, предястие, гарнитура или направо заместват основното ядене.
Зеленчуковите дипове и мусове първо навлязоха във вегетарианските ресторанти и заведенията за здравословно хранене. От там станаха популярни в домашната кухня и днес все по-често се приготвят вкъщи.
Най-общо казано дип, мус и песто представляват гъст сос или пастет от:
Всичко това грубо намачкано с вилица или фино смляно, пасирано или блендирано (ето пак готварски синоними) и подправено по личен вкус. Може да го направите съвършено гладко и кремообразно, но може и да е с по-едра структура. Трайността им не е голяма – 1-2 дни в хладилника, затворени в купичка. Ако са приготвени с авокадо, трябва да се консумират веднага, защото сместа почернява и придобива съвсем неприятен вид.
Но не злоупотребявайте с количеството на зеленчуковите мусове, тъй като някои от тях са приготвени от много калорични продукти. Богати на витамини, минерали, влакнини и фибри, те са много подходящи за всекидневното ни, балансирано, лятно меню.
Примерна рецепта с тиквички:
Задушете пресни тиквички на котлона. Изчакайте да изстинат. В дълбок съд ги пасирайте, като прибавите зехтин, сол, смлени орехи или лешници, много копър и магданоз, сирене/извара или тофу, чесън.
Добър апетит и весело лятно настроение!
Източник на изображението: Wikimedia Commons/ veganliftz.com
Ето още рецепти: