В редовната рубрика на Az-jenata.bg Петъчен пазар днес ще пазаруваме авокадо. Екзотичен, но много полезен плод, особено подходящ за зимното меню, защото е калоричен; незаменим за постите, защото засища.
Започвам с цената. Авокадо се продава някъде на килограм - около 36 лв., но по-често на бройка. Тук вече цената е в шокиращо големи граници - от 1.19, през 1.65 и 2.30 до 3.46 лв. Но, който търси, намира - и когато го намерите по-евтино, купете си за цяла седмица. Съхранявайте го в хладилник. Ден-два преди да го сготвите, го извадете на стайна температура, за да омекне.
Авокадото е плод, но е добър актьор и лесно влиза в ролята на зеленчук. Заради неутралния си вкус се чувства много удобно в зеленчукови, плодови салати, дори в кремове и мусове за торти. Яжте го сурово, защото след термична обработка започва да горчи. Отредете му главната роля, ако искате да имате полза от него. Ако сте замислили да маскирате едно-единствено авокадо в шопска салата за четирима - по-добре не го хабете.
Авокадото е готово за ядене, когато е умерено меко на пипане, а кората му можете да обелите с пръсти. В случай, че сте купили твърд плод, сложете го в найлонов плик с 1-2 ябълки. Завържете плика и на другия ден ще имате чудесно мек плод.
Пробвайте го в маска за лице, но тогава трябва наистина да бъде много меко.
За пастети и дипове - също трябва да бъде толкова меко, че да можете да го смачкате с вилица.
И няколко думи за здравословните му качества:
- в много страни го дават като една от първите храни за захранване на бебета;
- богато на фолиева киселина – полезно за бременни жени;
- изобилие от витамини и минерали;
- укрепва имунната система и е полезен при куп болести.
Назаем от суровоядците - Крем с авокадо
Пасирайте едно авокадо и един банан с какао, пшеничен зародиш и кокосови стърготини. Поръсете с орехови или лешникови ядки. "Парфе!", както биха възкликнали французите, а на чист български език ще кажем: "Пръстите си да оближеш" или лъжичката, за да сме културни.
Прочетете още: