Да си веган не е скъпо, то е скъпоценно за здравето ни – в това е готова да ви убеди Ваня Иванова или както я знаят във виртуалното пространство – Ванилка. Тя е виртуоз в постната кухня, като непрекъснато измисля нови рецепти. Неин патент са бонбони за милиони, бобените гевречета и още много други чудеса. Поводът да се срещна с нея е предстоящото й участие, на 6 март, като гост-преподавател в кулинарно училище, където ще представи веган кухнята.
Общото между архитектурата и веган рецептите
Завърших преди две години Университета по архитектура, строителство и геодезия, по професия съм строителен инженер, но в момента работя във фирма за софтуеър. Имам сайт за веган кухня. Искам да покажа на всички, че веган храната е толкова забавна, весела, жива и цветна, колкото е и дъгата. Веган храната е изключително чиста, лесна и хранителна. За съжаление още не е достъпна на повечето места за хранене навън. Вкъщи е най-лесно да си сготвим нещо веганско. Предстои ми да започна да водя кулинарен курс. Имам и други идеи – като например да направя кетъринг фирма, да предлагам торти за рождени дни и партита и още куп други планове.
Веганството е на Женския пазар
Веган съм от миналата година, а месо не ям от 7 години. През лятото минавах всеки ден през пазара, спонтанно реших една седмица да изкарам само на такава храна, за да видя как ще ми се отрази. Почувствах се чудесно. Купих си мляко, но не ми хареса вкуса му. Така престанах да купувам всякакви млечни продукти. Усещам, че това е храната, която тялото ми харесва. Избрах я съвсем съзнателно.
Не са ни нужни яйца и мляко
Спрете да живеете в митове и илюзии. Аз и още много вегани сме живо доказателство, че веганството е възможно и безвредно, дори полезно. Спортувам редовно, като активност на живота не се отличавам по нищо от другите хора. Дори напротив, откакто се храня като веган не съм кихнала нито веднъж. Второто важно нещо е, че организмът на човека като анатомия е много по-близък до анатомията на едно тревопасно животно и затова не можем да се приобщаваме към месоядните поради ред причини, които са на физиологично ниво – храносмилателна система, зъби, нокти, ензими в слюнката и стомаха. Да, човек може да е всеяден, може да яде всичко – яйца, месо и мляко, но това не е неговата същинска храна.
Кулинарният курс
Кулинарният курс е моя сбъдната мечта. Чрез Интернет се намерихме с шефа му – Ангел Димитров и той ми предложи да водя курса по вегетарианска и веган кухня. Засега събитието е единично, но ако се породи интерес, съм замислила цяла поредица от тематични уроци. За началото ще направя трицветна солена торта – много засищащо, лесно и ефектно ястие, богато на протеини и на полезни мазнини. Ще сготвя още суров крем с банани и авокадо – подходящ за спортуващи и за хора, които не консумират захар и които искат да се убедят, че крем се прави не само от сметана и мляко.
Любимата закуска и обяд
Много зърна за покълване, много варива. Семa си прaвя кълновете - в машинка или в буркан.
Любимата ми закуска е с чай и плодове, към 11 ч. закуската продължава – обичам сурови кремове с тахан, банан, какао, сурови ядки, през зимата ям много сушени плодове. За обяд – салати, домашни хлябове с квас и вечер отново салати, готвени ястия също, но предпочитам сурови.
Най-екзотичната храна, която имам
Последно си купих азиатска водна лилия, имам китайски водорасли, донесоха ми от Китай много странен соев продукт, който прилича на месо, но още не съм го отворила. Имам поне 30 вида подправки, изключително подходящи за веганите, тъй като овкусяват храната добре. Водната лилия се накисва и се използва в салати. Китайците я запържват и я слагат в ястия с яйца, може също да се маринова. У нас се продава в китайските магазини.
Веган храната не е елитарна. Да си веган не е скъпо.
Не е скъпо да си веган, освен ако не искаш да ставаш много по-различен човек. В момента са на мода супер храните – като водорасли, идващи от Африка, Южна и Северна Америка, ненужно скъпи биопродукти, които са хубави, но малка част от хората могат да си ги позволят. Аз съм против това, не е нужно да се залита по тях. Твърдя, че спокойно можем да се изхранваме с продуктите и храните, които са традиционни за нашия климат и пазар. В същото време, ако включим към храната цената на лекарствата, които невегетарианците си купуват, защото често боледуват, веган храната излиза много по-евтина. Всъщност качественото месо, което сравнявам с качествените ядки, тоест суровите, е над 20-30 лв., докато килограм бадеми може да бъде намерено от 15 до 17 лв. Ако изядеш 100 г месо наведнъж няма да се наядеш, но 100 г бадеми са предостатъчни за едно ядене и са много по-полезни.
Скъпо е да си веган, ако не залиташ по супер храните, които са хубави, но не са за всеки джоб. Евтино е да си веган, защото храни като боб, леща, царевица, пълнозърнест хляб, ръж, лен, слънчоглед, ядки, растителни масла, всички зеленчуци и плодове са на нормална цена. Има ги вече в цялата страна, дори баба ми на село знае как се готви със зехтин и веган продукти, когато съм при нея.
Любимата рецепта на баба
Всички рецепти са ми любими, защото съм израснала с нейната кухня и доста от ястията знам, благодарение на нея. Една от рецептите в сайта ми, която е най-популярна е „Яхнията с картофи на баба“. Винаги, когато й ходя на гости, я моля да ми я направи. Това е най-обикновена яхния с картофи, бамя, домати, чушки. Много обичам питките й на печка, боб чорба и лютиките – много са любимите ми ястия, които съм научила от нея.
Веганството не е суровоядство
Хората често бъркат веганство със суровоядство. Веган е човек, който яде само растителни продукти. Суровоядецът е човек, който не консумира храна, която е минала термична обработка над 40-50 градуса. Аз обаче готвя вкъщи, въпреки, че се опитвам да ям много сурови ястия. Хубаво е 70 % от храната ти да бъде сурова – зеленчуци, плодове, ядки и масла. Така че веган и суровоядец са добри съседи, но не са едно и също.
Моят подарък за читателите на Az-jenata.bg е Сусамчино – капучино без мляко
Вижте рецептата тук.
Прочетете още: