Първата Българска хранителна банка е регистрирана и се очаква до два месеца да отвори врати складът, където дарените храни ще се разпределят към социални организации. Хранителната банка е организация с идеална цел, работеща за оползотворяване на годни за консумация храни, които по различни причини не могат да бъдат реализирани на пазара. Тя е замислена да обединява интересите на бизнеса, държавата и обществото и да подпомага нуждаещите се от храна чрез използване на вече налични ресурси, с които разполагат отделните партньори в проекта.
По данни на ЕС в държавите от съюза годишно се изхвърлят около 90 млн. тона годни за консумация храни, каза директорът на БХБ Марина Бракалова. Експертни оценки на БХБ показват, че за България това количество е около 400 000 тона храни годишно, допълни тя. По думите на Бракалова, ако само 5% от тези храни бъдат дарени на хранителната банка, това би означавало 400 000 нуждаещи се от храна хора да получат по 50 кг храна годишно, съобщава Dnevnik.bg.
С помощта на хранителната банка храни със сгрешена опаковка или скоро изтичащ срок на годност могат да бъдат дарени и да стигнат до нуждаещи се хора, които се нуждаят от хранително подпомагане.
Снимка: Reuters
Прочетете още: