Снимка: Sxc.hu
Поддържането на алкално-киселинния баланс е от голямо значение за здравословното ни състояние. Когато е нарушен, тялото се опитва по всякакви начини да регулира този проблем. Прекалената киселинност може да доведе до отпадналост, болкив мускулите и схващания, лош дъх, обложен език и други.
Диетата, която спазваме е добре да бъде балансирана и да включва около пет хранения на ден. Но от значение е и тя да бъде по-малко алкална. Приемането на алкални храни помага алкално-киселинното ниво на кръвта да бъде в равновесие.
То трябва да бъде между 7,35 и 7,45, което се приема за леко алкално. Затова е добре да обърнем внимание на това, кои храни и напитки са с по-малка и с по-голяма киселинност. Здравословната диета трябва да включва 60-80% алкални храни и 20-40% киселинни храни.
Храни и напитки, които създават алкална среда
Храни и напитки, които предизвикват висока киселинност