Снимка: Sxc.hu
Може ли зеленчук да замени говеждото месо? Според учените, зеленото растение, наречено кейл е много по-хранителен зеленчук от останалите листни зеленчуци и се води за успешен заместител на говеждото месо. Нарича се още къдраво зеле.
Освен това, те изброяват шест причини, които да ни накарат да го консумираме.
1. Има противовъзпалително действие
Възпалението е причинител на заболявания като артрит, болест на сърцето и редица автоимунни заболявания. Кейл е ефективна противовъзпалителна храна.
2. Богат на желязо
Всички сме чували мита, че вегетарианците страдат от анемия. Изненадващо, но статистиката сочи, че тези, които не са вегетарианци, са по-често изложени на риска от анемия.
3. Богат на калций
Една глава кейл съдържа повече калций, отколкото 90 г мляко. Също така калцият от него се абсорбира по-добре от организма, отколкото от млечните продукти.
4. Богат на фибри
Дефицитът на фибри е свързан с болести на сърцето и нарушения в храносмилателния тракт. Кейл е богат на растителни фибри. Много изследвания показват, че този зеленчук намалява риска от някои видове рак. Той е мощен антиоксидант и е богат на витамини А, В1, В2, В3.
5. Богат е на омега мастни киселини
В една порция от това растение от семейството на зелето, се съдържа около 121 мг. омега-3 мастни киселини и 92,4 мг омега-6 мастни киселини.
6. Укрепва имунната система
Кейлът повишава устойчивостта срещу бактерии и вируси. Има детоксикиращо действи е и е с ниско съдържание на калории. Изключително богат на витамин K.
Учените твърдят, че ако редовно консумираме от този зеленчук, ще допринесем много за доброто си здраве.