Ябълките намаляват риска от инсулт

Консумирайте от тях всекидневно

11.07.2013г. / 13 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Инсултът е състояние, при което клетките на мозъка внезапно умират поради липса на кислород. Това може да бъде причинено от спиране на кръвоснабдяването например при разкъсване на артерия, която захранва мозъка.

Пострадалият може внезапно да загуби способността да говори и да се движи, може да има проблеми с паметта.

Кои са застрашени от инсулт?

Няма застраховани, но има рискови фактори, които могат да доведат до инсулт и би било добре да ги избягваме, доколкото можем. Такива са например:

  • напрежение и стрес
  • фамилна анамнеза за инсулт
  • употреба на алкохол
  • високо кръвно налягане
  • високо ниво на холестерол
  • тютюнопушенето
  • диабет
  • затлъстяване и наднормено тегло
  • сърдечносъдови заболявания
  • прекаран инсулт
  • високи нива на хомоцистеин (амино киселина в кръвта)
  • употребата на кокаин

Учени от Wageningen University в Холандия установиха, че ябълките ( крушите също ) могат да намалят риска от инсулт. Изследването е правено с повече от 20 000 възрастни за период от десет години. Участниците в изследването не са били засегнати от сърдечносъдови заболявания или инсулт. През целия период е бил изследван начинът им на хранене.

Изследователите разделили плодовете и зеленчуците по цвят, за да се определи кои от тях имат най-силен ефект върху риска от инсулт. Оформили няколко групи: група от тъмнозелени листни зеленчуци, група от оранжеви и жълти плодове, група от червени и лилави зеленчуци, група с ябълки и круши.

По време на проучването е установено, че при групата, консумирала повече ябълки и круши, има 50% по-нисък риск от инсулт.

Тези плодове освен на фибри са богати и на кверцетин, което намалява възпалението – то е свързано с втвърдяването на артериите, което е рисков фактор за инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Това изследване поставя началото на редица други изследвания в тази посока. Хапвайте по една ябълка на ден, за да бъдете здрави. Те са чудесен плод, на който се наслаждаваме през цялата година.

Коментирай