Снимка: Reuters
Когато приготвяме ястия освен специфичните подправки, които трябва да сложим почти винаги добавяме сол и черен пипер. Храната с черен пипер е по-пикантна, вкусна и ароматна. Но ние сме свикнали да го приемаме просто като подправка, а забравяме за неговите полезни елементи, важни за нашето здраве.
Консумирането му може да намали болките в ставите и да лекува витилиго (кожно заболяване), има и противовъзпалително действие. Много продукти след термична обработка губят голяма част от витамините и минералите си. Черният пипер запазва своята хранителна стойност, дори при висока термична обработка.
Кои негови съставки го правят толкова важен и полезен?
Той съдържа големим количества витамини C и K, калий, фибри, желязо и манган. Бори се със свободните радикали и действа прочистващо. Богатото съдържание на витамин С го прави чудесно лекарство срещу кашлица, при настинки и синузит, помага и при лечението на запек.
Пиперът увеличава производството на стомашните сокове, което подпомага храносмилането. Предотвратява подуването на корема и образуването на неприятни газове. Полезен е за сърцето, защото прочиства артериите и кръвта.
В аюрведа черният пипер се използва от години за лечението на витилиго. Добавян е към масла и мехлеми, които се използват за производството на меланина.
Не на последно място, той помага и в изгарянето на мазнините. Неговата консумация подпомага бързото разрушаване на мастните клетки, повишава метаболизма и намалява натрупванията в коремната област.
Консумирайте черен пипер с удоволствие, но не прекалявайте с количеството, защото това може да раздразни червата.