За какво са полезни какаовите зърна?

За загубата на тегло

11.09.2013г. / 10 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Някога сдъвквали ли сте какаови зърна? Вкусът им е наситен и да – горчив. Когато консумирате хубав шоколад или мляко с какао едва ли се замисляте за ползите от какаовите зърна. Те имат благоприятен ефект върху редица процеси в нашето тяло. Ето защо е добре да имате от тях у дома и да ги добавяте към закуската си или сутрешното мляко.

Какаовите зърна се отглеждат във влажен климат. Топлите земи на Африка, Азия и Централна и Южна Америка раждат какаото, което консумирате във вид на шоколад. Ползите от тяхната консумация са многобройни. Ето само част от тях.

Те съдържат повече от 200 съединения. Ядките на какаото са богати на много витамини и елементи. Доставят на организма нужните количества мед и калий, които са важни за една здрава сърдечносъдова система. От друга страна магнезият и калцият, които също се съдържат в зърната се грижат за правилното функциониране на всички основни органи.

Чували сте, че когато не сте в настроение, няколко блокчета шоколад ще помогнат на тялото ви да отдели серотонин- – хормона на щастието. И това е така, защото какаовите зърна са смятани за антидепресанти.

Много изследвания показват, че какаовите зърна са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Това може би ще ви изненада, но антиоксидантните свойства на какаото са в пъти повече от тези на зеления чай, боровинките, червеното вино. Антиоксидантите са важни, защото защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване, освен това регулират нивата на холестерола.

След холестерола идва ред и на здравето на сърцето, те както знаете са свързани. Какаото съдържа полифеноли, които доказано се грижат за здравето му. Тези полифеноли могат да помогнат за намаляването на кръвното налягане. За да бъде здраво, сърцето се нуждае и от магнезий.

Свързани статии

Когато хапвате черен шоколад, вие увеличавате силата на сърцето благодарение на магнезия, който получава тялото от какаото в хубавия шоколад. Магнезият предотвратява и образуването на кръвни съсиреци в артериите, което намалява риска от инфаркт и инсулт.

Според учени от университета Харвард какаовите зърна съдържат епикатехин. За това съединение се смята, че може да намали риска от появата на диабет, рак, инсулт и сърдечни заболявания. Често при обработката на зърната се отстраняват общите какаови продукти, в които се съдържа съединението, затова е добре да купувате цели какаови зърна.

Когато искате да се откажете от кафето, какаото е едно от най-добрите решения. Чаша от него ще ви разсъни, ще повиши концентрацията и ще изостри вниманието ви.

Други изследвания показват, че какаовите зърна могат да помогнат за загубата на излишните килограми. В тях се съдържат полифеноли, които повишават чувствителността към инсулина, което благоприятства свалянето на килограми.

Какаови зърна може да закупите в биомагазините. Когато ги смелите в кухненски робот, те ще станат на фин какаов прах, който да добавите към сладкишите или да консумирате под формата на топла напитка. Може и да сдъвчете зърното какао, стига да не ви е много горчиво. Ако предпочитате да си хапнете шоколад, той трябва да е с поне със 70 процента съдържание на какао и да съдържа какаово масло, а не палмово или кокосово.

Снимка: Reuters

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
Андро ( преди 10 години )
Перфектна статия! Браво! Ясно и точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар