Снимка: sxc.hu
Целината е много полезен зеленчук, но често бива пренебрегван от много домакини. Тя има редица полезни за здравето свойства, поради които си заслужава да я включвате по-често в менюто си.
Целината е от семейството на магданоза и копъра – сенникоцветни. На височина достига до 40 см. Бялата целина се отглежда на сенчести места, пряката слънчева светлина не й понася.
„Ребрата“ на целината са хрупкави и често се използват за подправяне на супи или салати. Целината има солен вкус, но може да се използва и за подправяне на прясно изцедени плодови сокове.
Хранителни предимства
Целината има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6, както и витамин С, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и незаменими аминокиселини! Цяла палитра от полезни хранителни вещества!
Прясно изцеденият сок от целина помага при запек, също регулира перисталтиката на червата. Естественият органичен натрий в целината е абсолютно безопасен за консумация, тъй като не съдържа изкуствено обогатени соли, а в действителност организмът има нужда от известни количества натрий за правилното си функциониране.
Затова целината е много полезна за хора с високо кръвно налягане!
Много храни губят хранителните си качества при термична обработка, но целината запазва много от своите при готвене, затова не се притеснявайте да я прибавяте в гозбите си!
Ползи за здравето
Целината помага за понижаване на кръвното налягане. Когато се комбинира с други плодови или зеленчукови сокове, става полезна за организма по различни начини, в зависимост от вида сок, с който е смесена.
Последните проучвания показват, че целината има много силно влияние в борбата с рака.
Можем да изброяваме още, но не е необходимо! Просто включете целината в менюто си и няма да съжалявате!