Кръстоцветните зеленчуци и мощта им срещу рака

Защо е добре да ги включим в диетата си?

27.06.2014г. / 09 39ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ракът е много коварно заболяване, което взима все повече жертви с всяка изминала година. Голямо значение за доброто здраве и предотвратяването на появата и растежа на туморни клетки имат храненето и начинът на живот.

Доказан факт е, че кръстоцветните зеленчуци имат свойството да намаляват риска от поява на рак и това не е мит! Затова е добре да бъдат често включвани в дневното меню. Знаете ли кои са тези така наречени кръстоцветни зеленчуци?


  • Зеле
  • Карфиол
  • Броколи
  • Китайско зеле
  • Ряпа (корени и листа)
  • Репички
  • Кресон
  • Семена от синап

Това са най-популярните зеленчуци от семейство кръстоцветни, които могат да бъдат намерени у нас.

Каква е връзката между кръстоцветните зеленчуци и рака?

Кръстоцветните зеленчуци съдържат химикал, наречен глюкозинолат. Този химикал е известен с биологичната си мощ в борбата срещу раковите клетки.

Свързани статии

По време на приготвянето, дъвченето и храносмилането на храната, глюкозинолатите в кръстоцветните зеленчуци търпят химичен разпад и образуват биологично активни съединения – индоли, нитрили, тиоцианати и изотиоцианати. Индол-3-карбинол (индол) и сулфорафан (изотиоцианат) най-често са посочвани като основни естествени противоракови съединения в кръстоцветните.

Кръстоцветните зеленчуци са най-полезни за намаляване риска от поява на рак на дебелото черво, гърдата, белия дроб и простатата. Затова направете всичко възможно да включвате по-често тези зеленчуци в диетата си за здравословно и естествено предпазване от злокобната болест.

Снимка: Thinkstock

Коментирай