Снимка: Thinkstock
Кашуто е любима ядка на мнозина. Нежната му структура го прави лесно за хрупкане, дори и за хора с по-чувствителни зъби. Приятно солено е и няма опасност да развалите диетата си с него, напротив! Защо е добре да си похапвате кашу поне 3 пъти седмично?
То е препълнено с витамини и минерали! Изключително богато е на магнезий, желязо, витамин В6, калций, сложни въглехидрати и фибри.
За какво още е полезно кашуто?
Предпазва от рак
Редовната му консумация предпазва организма от развитие на туморни клетки. Тези ядки са добър източник на антиоксиданти – есенциални в борбата с рака. Освен това флавоноидите, намиращи се в кашуто подпомагат ролята на антиоксидантите, което го прави още по-ефективно в този аспект. Най-ефикасно е кашуто при предпазване на дебелото черво от развитие на ракови образувания.
Сърдечносъдова система
Кашуто има ниско съдържание на мазнини, но съдържа олеинова киселина, която активно бори лошия холестерол. Олеиновата киселина в комбинация с антиоксидантите е мощен механизъм за регенерирането на клетките на кръвоносните съдове. Това ги прави здрави и еластични.
Здрава коса
В кашуто се съдържа елементът мед, който много съществено участва в оцветяването на косата, тоест, предпазва от ранно побеляване.
Здраве на костите
Калцият и магнезият са много важни за здравето на костите. Именно заради големите количества на тези два елемента, кашуто е много полезно за опорно-двигателния апарат. Освен това здравето на зъбите и венците се подобрява при редовна консумация на вкусната ядка.
Снимка: Thinkstock