Снимка: Thinkstock
Индийското орехче е изключително полезна подправка от Изтока. Тя е широко използвана в източната кухня и това не е случайно. Има много причини, поради които е добре да включите щипка индийско орехче в диетата си. Разберете защо!
Хранителни стойности
Индийското орехче е много богато на магнезий, калций, калий, желязо и витамин В6. То също така съдържа протеини, които са чудесни за укрепване на мускулите.
Храносмилане
Една щипка индийско орехче помага на стомаха да работи добре, облекчава храносмилателния тракт и дори намалява болката и възпалението.
Сън
Ако страдате от безсъние индийското орехче ще ви помогне да редуцирате този проблем. Хапвайте нещо малко преди лягане, подправено с щипка индийско орехче. Можете да го слагате в млякото или чая. Но не прекалявайте.
Имунна система
Тази пикантно-сладка подправка се бори мощно с бактериите, което насърчава имунната система да работи по-добре. Индийското орехче заедно с куркумата са двете най-полезни подправки за подобряване работата на имунната система.
Грижа за кожата
Индийското орехче е ефикасно и при премахване на тъмни петна по кожата, пигментни изменения и белези. Направете смес от вода и мед с щипка индийско орехче. Разбъркайте докато стане гладка смес и нанесете върху засегнатите места за 30 минути.
Тази чудесна здравословна смес е полезна и при акне, помага за заличаване на стриите и прави кожата сияйна и мека.
Мускулни болки
Индийското орехче съдържа магнезий, калий и калций, което помага за намаляване на мускулните болки, причинени от възпаления и претоварване. Просто включете прекрасната подправка в менюто си и ще помогнете не само на мускулите си, но и на ставите.
Психично здраве
Тази подправка понижава риска от развитие на психични проблеми, тревожност, нервност и безпокойство.
Инфекции
Индийското орехче е известно с това, че подобрява кръвообращението, бъбречната функция и така спомага за по-качественото извеждане на токсините от организма.