Снимка: Thinkstock
Тиквата е един от най-мразените зеленчуци не само от много деца, но и от доста възрастни, а не трябва!
Всъщност, тя не може да се разглежда само като зеленчук, защото има и редица плодови характеристики.
Както и да я наричаме, полезните й свойства са многобройни и безспорни. Среща се в много разновидности, всяка от които препълнена с полезни вещества! Тиквата е прекрасна храна за онези, които имат нужда да отслабнат.
Вижте с какво още е полезна тиквата!
Има ниско съдържание на калории
Въпреки плодовите си характеристики, тиквата е много бедна на въглехидрати и мазнини. Именно затова е полезна в отслабването. Тя почти не съдържа холестерол, което я прави прекрасен заместител на картофите, които имат доста калории.
Богата е на фибри
Тиквата е изключително богата на здравословните фибри. Заради това тя се счита за много полезна при запек и диария. Фибрите изчистват шлаките по червата и внасят баланс в чревната флора. Освен това спомагат за подобряване цялостната работа на стомашно-чревния тракт.
Богата е на витамини и минерали
Тиквата има доста високи количества витамини С, А и К. Витамин С е много важен за растежа и регенерирането на тъканите, а витамин К е особено важен за изграждането и заздравяването на костите и сърцето.
Витамин А пък, който в тиквата се съдържа под формата на естествен каротин (даващ оранжевия цвят на тиквата) е изключително полезен за кожата, косата и очите. Той стимулира здравината на костите, повишава имунитета и подобрява функциите на репродуктивната система.
Освен тези важни витамини тиквата съдържа и минералите магнезий, манган, калий, желязо и фосфор.
Тиквата е антиканцерогенна
Тя има такива свойства благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Те заедно с витамин С и бета-каротина са мощни средства в борбата с рака и туморното изменение на клетките. Борят се успешно със свободните радикали и предпазват организма от стареене.
Предотвратява различни заболявания
Продължителната консумация на тиква предпазва организма от различни заболявания. Ниското й съдържание на мазнини и холестерол предпазва сърцето и кръвоносната система от заболявания.
Съдържанието на фибри предпазва от проблеми с дебелото черво и свързаните с него болести.
Манганът, магнезият и витамин С пък са добри за костите – увеличават плътността и здравината им, като това предпазва от остеопороза.