Снимка: Thinkstock
Водата е много важна за организма. Тя го хидратира и поддържа здравословен баланс. Без нея всички процеси в тялото се нарушават и водят до необратими последствия, дори смърт.
Човек трябва да пие средно по около 2 л вода на ден, за да е здрав. Но не всеки обича да пие толкова много течност. Това често причинява неудобства, подуване или често ходене до тоалетна.
Затова има и други начини да си набавите необходимата вода – чрез храната. Кои са най-богатите на вода продукти, които хидратират тялото?
Краставици
Те се състоят от около 96% вода, което ги прави най-богатата на течност храна. Те са най-добрият начин да останете хидратирани през целия ден. Никога не ги забравяйте в салатите си!
Салата айсберг
Тази салата не се слави с особено богати хранителни ползи за организма, но що се отнася до съдържанието на вода – айсберг е чудесен вариант! Тя съдържа 95% вода, бедна е на калории и е подходяща за диетата ви за стройна фигура.
Целина
Освен големи количества вода, целината съдържа много фибри и хранителни вещества. Водата в този прекрасен зеленчук е естествен лек за киселини в стомаха. Влакнините в целината намаляват апетита и приема на калории.
Репички
Репичките са много добър източник на вода. Имат приятен пикантен вкус и полезни хранителни свойства, подобно на марулята и целината. Те съдържат още изобилие от антиоксиданти, витамини и калий.
Зелени тиквички
Те са незаменим източник на калий, фолиева киселина, витамин А и С и съдържат само 24 калории за порция.
Домати
Доматите също са съставени предимно от вода – приблизително около 94%. Затова са идеален вариант за хидратиране на организма. Могат да се добавят на практика към всяко ястие, салата или супа. Сандвичите за закуска са още по-вкусни с домат!
Чушки
Всички чушки имат истинско изобилие от вода в състава си, но зелените чушки водят всяка класация!
Диня
Сред плодовете, динята е с най-голямо съдържание на вода. Тя има големи количества ликопен, подобно на домата, който е мощен антиоксидант, предпазващ от ракови заболявания.
Ягоди
Тези плодове се нареждат на второ място след динята по богато съдържание на вода. Следвани са от малините, боровинките и папаята.